in

Zlatni zub u Poreču: Festival komedije u srijedu uz Vla-Vla-Vlajland Cabaretom s Ecijom Ojdanić

Ecija Ojdanić

Svjetski neprijatelj broj 19 uzeo je Zemlju na zub u namjeri da istjera smijeh i veselje. No, poznatom porečkom superjunaku Zlatnom zubu nije tako lako slomiti duh! Zlatni zub će i ove godine, po četrnaesti put, aktivirati svoje najjače oružje – ozbiljno dobar humor.

U srijedu, 13. 10. u 18:00 i 20:00 sati nastupit će fenomenalna Ecija Ojdanić čiji je Teatar Moruzgva nekoliko puta posljednjih godina napunio porečko kazalište s nagrađivanom predstavom Brodolomke.Na ovogodišnji Zlatni zub, Ecija Ojdanić dolazi s predstavom Vla-Vla-Vlajland Cabaretčiju režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Kazališni kritičari, poput Tomislava Čadeža, navode da je ovo jedna od najboljih suradnji Ecije Ojdanić i Ivana Lea Leme: „Ivan Leo Lemo i Ecija Ojdanić napravili su zajedno više predstava tečajem više desetljeća, a ova je gotovo najbolja, prije svega zato što je nepretenciozna, na prvi pogled banalna, a na drugi inteligentno urnebesna.

“Vlajna je čistačica, narodna feministkinja i heroina koju je, kao i brojne naše sunarodnjake, sudbina odvela u Njemačku. Na toj avanturi nije joj sasvim jednostavno jer Vlajna je puna predrasuda što je dovodi u različite kulturološke sukobe. U tom ratu protiv same sebe i svijeta čije sablje sijeku sve što strši, Vlajna se zdravim razumom i ljubavlju uzdiže iz mentalitetskog kamenjara i uspijeva postići emancipaciju.

Čini se da nema toga što Zlatni zub ne može izdržati jer globalnu pandemiju, uvjerili smo se, može. Ovogodišnji, 14. Zlatni zub, porečki festival komedije i smijeha u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, održava se od 19. 9. do 3. 11. kada će se jednom tjedno prikazivati komične dramske predstave, ponajbolja selekcija trenutnog hrvatskog komičnog dramskog izražaja. Bogat dramski program održavat će se u porečkoj kazališnoj dvorani (kino-dvorana) i Istarskoj sabornici (jedna predstava), a sve predstave počinju u 20:00 sati.

Kao dio najavnog programa festivala, fantastični pulski Teatar Nemerik probio je led predstavom Bruti šporki istrijanski pirati koja se održala 19. rujna u posebnom ambijentu dvorišta Zavičajnog muzeja, Lapidariju. Šandor Slacki, Šandor Slacki mlađi, Berislav Mudrovčić, Ian Tataj, uz glazbenu pratnju Srđana Koarevića zasuli su publiku dobrim istrijanskim humorom i šašavim zgodama i nezgodama koje su zadesile pirate na proputovanju iz Amerike.

Poznati zagrebački Teatar Exit u suradnji s Kazalištem Ulysses 26. rujna održao je predstavu Cabaret – koncert za žlice i gitaru koju su izveli Mario Jovev i Nikola Nedić. Otkačeni dvojac uz pomoć kuhinjskih žlica, mandoline i gitare ispričao je svoje životne priče i dogodovštine kao uglazbljenu poeziju, pomalo u maniri kakvih trubadura, te, uz kritički, satirički osvrt na trenutačnu društvenu i ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, kriminal, korupciju, kapitalizam, iseljavanje mladih iz Hrvatske, prenosio poruku razuma.

U nedjelju, 10. rujna brojna publika uputila se u porečko kazalište na predstavu Operacija Pašareta u produkciji Istarskog narodnog kazališta. Premda uvelike inspirirana kultnom engleskom serijom „’Allo ‘Allo!“, Operacija Pašareta uzdiže na pijedestal lokalni istarski kolorit, njegovu povijesnu, jezičnu i kulturološku šarolikost i posebnost, i to čini na nevjerojatno simpatičan i nenametljiv način. Nika Ivančić (Pjerina) i Teo Tiani (Pjero) kao glavni likovi uvjerljivo su iznijeli svoje uloge, začaravši publiku u istinsku kazališnu iluziju.  

U srijedu, 20. 10. u 20:00 sati, održat će se predstava Savršeni partner u produkciji Teatra Gavran. Mlada poslovna žena Tina nezadovoljna svojim dugogodišnjim partnerom javlja se na natječaj znanstvenice Barbare koja je konstruirala savršenog muškarca androida o kakvom sanja svaka žena. Kako izgleda odnos suvremene žene i “savršenog muškarca”? Odgovore donose Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela u predstavi Savršeni partner.

U četvrtak, 28. 10. u 20:00 sati, u Istarskoj sabornici, Nika Ivančić donosi monodramu u režiji Edvina Liverića Cabaret Valeska. Monodrama Cabaret Valeska poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Izvedbom se dočarava život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst predstavlja nam život ove umjetnice na eksplozivan i nekonvencionalan način – upravo onako kako ga je i živjela.

U srijedu, 3. 11. u 20:00 sati, 14. Zlatni zub zatvorit će Josipa Anković i Josip Ledina u autorskoj predstavi produkcije Teatra Exit pod prigodnim nazivom Fešta. Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojeg odnosa, prepunog uspona i padova. Pričajući svoju priču upadaju u najrazličitije, ali vrlo prepoznatljive zamke zajedničkog života, no onu najveću zamku postavit će jedno drugome upravo pred nama. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose Fešta rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni, ali svoju kritičku oštricu usmjerava i na društvo koje jedino priznaje zakon braće i kumova.

 INFO

Zbog ograničenog broja posjetitelja ulaznice je moguće isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu (www.rezervacije-poup.hr) ili na blagajni Učilišta (052 887 223) u radnom vremenu:

  • četvrtak – subota 17.00 – 20.00
  • na dan predstave od 18 sati.

14. Zlatni zub, festival komedije i smijeha, održava se uz potporu Grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Turističke zajednice grada Poreča i Valamar Riviere.

županijski vijećnici obišli kaštijun

Županijski vijećnici obišli Kaštijun uoči tematske sjednice Skupštine

sveti mauro zašštitnik poreča

Poreč: Poziv za predlaganje kandidata za Nagradu sv. Maura