in

ŽMINJ: 52. Sabor čakavskoga pjesništva „Di ča slaje zvoni“ – Na natjecanje pristigao velik broj učeničkih radova

Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj

U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Žminj u subotu 13. svibnja 2023. održao se 52. Sabor čakavskoga pjesništva – natječaj Di ča slaje zvoni. Učenici su se, već tradicionalno, natjecali u dvije kategorije – pjesnički radovi i recitatorski izričaj, a ovogodišnji je program obogaćen i dramskom smotrom. Na pjesnički je natječaj pristiglo 90 radova, od čega je njih 60 odabrano za zbirku Kako ča zvoni va Žminje 2023. U toj je kategoriji dodijeljeno 12 nagrada – 4 u kategoriji nižih razreda osnovne škole, 4 u kategoriji viših razreda osnovne škole, 3 u kategoriji srednjih škola te pobjednički rad.

Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj
Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj

Pobjednica ovogodišnjega je pjesničkoga natječaja Ana Pilat – učenica 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi. Ana je nagrađena za pjesmu „Ku me pitate“ tradicionalnom nagradom Zlatno pero koju dodjeljuje Općina Žminj. U kategoriji nižih razreda osnovne škole nagrađeni su: Lea Tedej (OŠ Hreljin) s pjesmom „Moj Božić“, Aurora Krajcar (OŠ Vladimira Gortana Žminj) s pjesmom „Čovik od sniga“, Mihael Kaligari (OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Motovun) s pjesmom „Moja hiža“ te Jere Vujasinović (OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi) s pjesmom „Foška“. U kategoriji viših razreda osnovne škole dvije su nagrade pripale Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi – Vitu Pamiću za pjesmu „Da san tić“ te Leonardu Feheru za pjesmu „Stija bin bit“. Nagrada je pripala i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Krnica – Mari Braković za pjesmu „Daž“ te Stipi Bartuloviću – učeniku Osnovne škole Bijaći iz Kaštela Novog –  za pjesmu „Kvadri prijatejstva“.

Među srednjoškolcima najuspješniji su bili učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin – Klara Miljavac i Sofija Hrvatin. Klari je pripalo 1. mjesto za pjesmu „Naši kraji“, a Sofiji 2. mjesto za pjesmu „Istra – moj najdraži zavičaj“.

Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj
Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj

Trećenagrađena je Petra Šubic – učenica Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, za pjesmu „I opet mi…“ U recitatorskome se izričaju natjecalo 12 učenika koji su krasnoslovili pjesme poznatih čakavskih pjesnika. Najuspješnijim interpretatorima proglašeni su: Neva Ključarić – učenica OŠ Marije i Line Umag s pjesmom Nadije Disiot „Nidar kontenti“ – pisanoj na specifičnome buzetskom dijalektu.

Nagrada je pripala i Petri Franjul – učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi za monolog „Nikad i sad“ koji je napisala njezina mentorica i učiteljica Snježana Brščić. Kao i prošle godine, i ove su se godine među najuspješnijima pokazali Rocco Vlačić – učenik Osnovne škole Vladimira Nazora Krnica za izvedbu „Govore da nisan fin“ Mate Balote te Leona Mart – učenica Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Čepić, PŠ Kršan, za pjesmu Željke Fonović „Brontuloža nona“.

Na dramskoj su se smotri predstavile dvije dramske skupine – iz Osnovne škole Veli Vrh Pula te iz Područne škole Sveti Petar u Šumi pri Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Prva spomenuta komedija naslovljena je Istarske štorije, a autori scenarija su učenici koji su je i izveli, a potonju – Kamo gre ti svit? napisale su Mirjana Ferenčić i Alvijana Klarić.

Obje su predstave, prema ocjenama Povjerenstva, ocijenjene vrlo uspješnima. Cjelokupni su program glazbenim i plesnim točkama upotpunili učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, polaznici Dječjega vrtića „Rapčići“ te dugogodišnji suradnici iz Zlatara, objavila je Katedra Čakavskog sabora Žminj.

Foto Zdravi grad Poreč

Projekt Zdravog grada Poreč: Rasplesani razredi i vrtići. S njima plesali i mali Vrsarani

Foto di fancycrave1 da Pixabay

Istarska županija finacira projekt “Zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja”. U planu otvaranje šest savjetovališta