in

Projekt Zdravog grada Poreč: Rasplesani razredi i vrtići. S njima plesali i mali Vrsarani

Foto Zdravi grad Poreč

U porečkoj Dvorani Veli Jože održan je 11. javni nastup djece i mladih uključenih dvanaest godina  u porečki projekt Rasplesani razredi-osnaživanje djece kroz ples, a ove godine je proveden po prvi puta pilot projekt Rasplesani vrtići.

Dvoranu Veli Jože su 16.02.2023. od 8.30 do 10.30 sati preplavila djeca i mladi u žuto plavim majicama, bojama Zdravog grada Poreč, iz OŠ Poreč, OŠ Finida i TOŠ Bernardo Parentin. Svojom plesnom točkom prvi puta su publiku razveselili predškolci vrtića Radost i Paperino. Isto tako, prvi puta su gosti na velikom porečkom javnom nastupu bila dva 7. razreda iz OŠ Vladimir Nazor iz Vrsara jer je škola ove godine  uključila prvu generaciju svojih učenika u ovaj opće prihvaćeni porečki projekt. Dvorana je kao i svake godine bila prepuna pozitivnih emocija i mamila zadovoljne osmjehe publike te gromoglasne pljeskove. Djeca i mladi u potpunosti su ispunila dvoranu. Demonstrirali su  naučene plesne vještine te surađivala sa  svojim razrednicima koji su sa njima plesali te sa plesnim pedagozima Fabrisom Radini Rosemari Miletić iz Plesnog centra Studio iz Pule.

Dugogodišnji suradnici i plesni pedagozi iz plesnog centra Studio vješto i suvereno su vodili djecu i mlade te prikazali još jedan veličanstveni nastup, plesno umijeće generacije djece i mladih 22./23. kao i vlastite pedagoške vještine u poučavanju djece i mladih.   Djeca su prekrasno izvela svoje plesne točke, evidentno i sami ponosni na sebe. Vrtićari su izveli veselu koreografiju uz šareni padobran. Među osnovnoškolcima su izgledali kao umetnuti „preslatki  bombončići“ kako je kazala jedna od kolegica. Mladi generacije osnovnoškolaca 22./23.  su demonstrirali klasične i latinoameričke plesove naučene u projektu Rasplesani razredi.  

U post-covid vrijeme i nakon 3 godine pauze uslijed pandemije ovo je zajedništvo, povezanost i harmonija plesa bila još upečatljiviji svim prisutnima.

Foto Zdravi grad Poreč
Foto Zdravi grad Poreč

Program su pripremili učenici OŠ Poreč, Lana i Oliver,  sa svojim nastavnicima i simpatično su ga vodili. Okupljenima se obratila ravnateljica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš i među ostalim kazala: „….Na porečki projekt Rasplesani razredi svi smo izuzetno ponosni nakon godina realizacije u Poreču. Iniciran je i osmišljen u OŠ Poreč pred 12 godina, a u svim ovim godinama podržan od Zdravog garda Poreč i Grada Poreča. Generacije porečke djece u ovom projektu  uče plesati u školi. Ideja projekta je i bila da porečke škole postanu osim mjesta učenja nastavnog sadržaja i mjesta učenja vještina za život… Vjerujem da ćete se ovih prvih plesnih koraka sjetiti pred svoju maturalnu zabavu i u mnogim drugim životnim prilikama u kojima ćete se moći zabavljati uz ples“. Naglasila je da se završnim javnim nastupom djece već godinama obilježava Nacionalni dan zdravih gradova, 20.  svibnaj.  Svim učiteljima i odgajateljima je zahvalila na suradnji te poželjela djeci i mladima da ples postane jedan od njihovih zdravih životnih izbora. Skup  je posjetio i pozdravio i zamjenik porečkog gradonačelnika Ugo Muzissa.

Kazao je djeci i svim prisutnima da se radi o fantastičnom porečkom nastojanju i nastupu, čestitao svim malim i velikim plesačima, kazao da je ples zdravi izbor , da povezuje duh i tijelo osobe u skladu sa poznatom uzrečicom „u zdravom tijelu, zdrav duh“ . Poželio je djeci da nastave plesati i birati ples. Tako je 11. generacija porečke djece odradila prekrasan javni nastup u godini u kojoj se ples, nakon pandemije, opet vratio u porečke škole. Na zadovoljstvo djece i odgajateljica po prvi puta ples je ušao i među porečke predškolce koji su ga odlično prihvatili. Publika se razišla preplavljena pozitivnim emocijama i energijom u iščekivanju nove generacije porečkih mladih plesača….

Zdravi grad Poreč

Foto Marija Maar

POREČ: Besplatna radionica “Osobno brendiranje u svrhu promocije biznisa”. Prijavite se!

Foto Katedra Čakavskog sabora Žminj

ŽMINJ: 52. Sabor čakavskoga pjesništva „Di ča slaje zvoni“ – Na natjecanje pristigao velik broj učeničkih radova