in

Lov na filantropsko blago okupio 9 osnovnih škola

Foto Zaklada Istra

S ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i ove godine obilježava Tjedan filantropije. Tako je i ove godine organiziran „Lov na filantropsko blago Pule“, već neizostavna aktivnost Zaklade koja ima za cilj na zabavan i poučan način upoznati djecu s filantropskom povijesti Pule, njenim filantropima te ih pritom osvještavati o filantropiji i potaknuti na filantropsko djelovanje.

lov na filantropsko blago zaklada istra pula
Lov na filantropsko blago

„Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i povjesničarem Andrejom Baderom. Kao i proteklih godina u „Lovu“ su sudjelovale ekipe sastavljene od 4 učenika uz učitelja, a koje su se kretale po užem dijelu centra Pule te odgovarale na postavljena pitanja i zagonetke „Pulskih filantropa“ koje su utjelovili glumci Teatra Naranča. Već tradicionalni Lov na filantropsko blago Pule tako je ove godine okupio 9 osnovnih škola s područja Pule: Šijana, Kaštanjer, Veli Vrh, Monte Zaro, Centar, Veruda, Tone Peruška, Talijanska škola Giuseppina Marinuzzi Pula te Škola za odgoj i obrazovanje Pula.

„Lov“ na filantropsko blago započeo je na Forumu gdje je uvodnim pozdravom Helga Možé, Upraviteljica Zaklade svim ekipama zaželjela sreću. Zamjenica župana Istarske županije, Jessica Acquavita, svim timovima zaželjela je dobru zabavu i dobar provod, da nauče nešto lijepo i korisno o filantropiji i svom gradu i uživaju u učionici izvan učionice.

Zamjenik gradonačelnika Pule-Pola Bruno Cergnul poručio je svima: „Želim da upoznate naš grad i povijesno važne osobe i filantrope koji su doprinijeli današnjoj Puli jer filantropija je dio naše povijesti stotinama godina. Ovo je jedan hvalevrijedan program i nadam se da ćemo u našem gradu imati još ovakvih akcija koje će doprinijeti da naš život u Puli bude još bolji“.

Glavnu je nagradu ove godine osvojila Osnovna škola Veruda, koja je prva sastavila rečenicu: „Čini dobro koliko je u tvojoj moći s onim što imaš u rukama i bit ćeš filantrop na svakom koraku“, a pobjednička će ekipa odlučiti ikojoj udruzi će se donirati novčana sredstva.

Glavne nagrade članovima pobjedničke ekipe omogućili su Glavani Park, NP Brijuni te Aquarium Pula. Veliko hvala i svim ostalim malim filanropima koji su podržali ovogodišnji Lov na filantropsko blago Pule –TZ Pula, Aurea, Northwestern d.o.o., Orbis d.o.o., Pago te Brionka jer…#filantropija je IN!

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.

U subotu derbi NK Buje – NK Jadran Poreč

TZ FUNTANA objavio javni poziv za financiranje manifestacija