in

MARČANA muku muči s bespravnom gradnjom – Općina traži hitnu intervenciju građevinske inspekcije

Vikendica s pogledom na more - Bespravna gradnja na području Općine Marčana
Nelegalna vikendica uskoro pod krovom

Općina Marčana je od listopada 2017.godine do kraja 2019.godine putem Jedinstvenog upravnog odjela evidentirala i podnijela prijave nadležnom Ministarstvu, odnosno kasnije Državnom inspektoratu – građevinskoj inspekciji za više od 180 slučajeva bespravne gradnje na svom području.

„Uvidom u dokumentaciju kojom raspolažemo utvrđeno je da je Općina Marčana od svih naprijed spomenutih podnijetih prijava bespravne gradnje na znanje zaprimila tek 35 rješenja o uklanjanju objekta, odnosno o zabrani daljnjih radova donesenih od strane Državnog inspektorata. Nemamo saznanja, osim u nekoliko slučajeva (tri objekta) da su stranke same uklonile bespravno sagrađene objekte na području Općine Marčana, dok prisilnih uklanjanja od strane državnog inspektorata uopće nije bilo. Isto tako, u većini slučajeva naprijed navedenih podnijetih prijava bespravne gradnje Općina Marčana nije zaprimila nikakve obavijesti o poduzetim radnjama na prijavljenih više od 180 slučajeva bespravne gradnje, tj. zaprimili smo na znanje tek spomenutih 35 rješenja o uklanjanju. Nadalje, u ostalih više od 145 prijavljenih slučajeva uopće nismo upoznati o poduzetim radnjama“, piše u dopisu kojeg je općina s potpisom načelnika Predraga Pliška poslala Državnog inspektorata.

Divlja gradnja rak rana je tog područja, jer svakodnevno se svjedoči novim slučajevima takve gradnje, kao i drugim pojavama usko povezanim s time, kao što su, ističe se u dopisu općine inspekciji, slučajevi ucjene u svezi bespravne gradnje na području Kavrana, a za što je postupak kriminalističkog dokazivanja je u tijeku.

„Općina Marčana ima opravdani pravni interes da se suzbije protupravna gradnja. Pozivamo vas da nas obavijestite što ste poduzeli po našim prijavama, kao i o tome što će se poduzeti po pravomoćnim rješenjima o uklanjanju objekata iz prostora i kada“, napisao je načelnik Pliško.

Pitali smo ga da nam pojasni zašto su se odlučili na slanje dopisa inspekciji i što predlaže.

Općina Marčana se godinama bori protiv bespravnih graditelja. Međutim, osim prijava građevinskoj inspekciji nemamo drugih ingerencija i mogućnosti sprečavanja pojave građenja van građevinskih područja.
Izvan građevinskih područja legalizirano je oko 1.500 objekata. Nikad nismo, niti ćemo podržati ovakav zakon. No, moramo ga poštovati.
Parcelacije koje se dešavaju izvan građevinskih područja u priobalju pogoduju bespravnoj gradnji, bez razlike radi li se o šumi, livadi ili poljoprivrednom terenu. Od inspekcije, tj. države se očekuje da se nelegalni objekti, pogotovo izvan građevinskih zona, sruše i naplati kazna vlasnicima, komentirao je načelnik.

Predlažu nekoliko rješenja: da se ovlasti jedinica lokalne samouprave povećaju u područjima izvan građevinskih područja kako bi općina mogla izdavati rješenja o uklanjanju i takve objekte uklonila na teret vlasnika objekta i (ili) parcele.

Zatim parcelacije izvan građevinskih područja trebala bi odobravati općina(suglasnost). Time bi mogla adekvatno gospodariti svojim terenom i lakše bi se predviđale moguće buduće nelegalne aktivnosti, zaključuje načelnik.

VRSAR objavio javni poziv za štandove na Salinama

ŽMINJ: DVD-ovci ponudili pomoć starima i nemoćnima kako se ne bi izlagali mogućoj zarazi