in

MARČANA: OPORBA traži brisanje kamenoloma iz Prostornog plana – PLIŠKO: Vijećnici iznose netočne informacije i zastrašuju javnost

Marčana

Oporbeni klub u Općinskom vijeću Općine Marčana, u sastavu nezavisnih lista Srećka Peršića, Branka Vareška te Nives Percan (Istarski demokrati) i Anđelo Valić (Hrvatska stranka umirovljenika), u fazi je prikupljanja potpisa koje će priložiti uz primjedbu na prijedlog 2. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Marčana. Traže da se iz njega izbrišu svi kamenolomi, odnosno eksploatacijska polja Marčana, Marčana I i Prodol. Naime, u tijeku je javna rasprava o prijedlogu izmjene tog plana koja traje do 13. studenoga, a do kada građani mogu svoje primjedbe dostaviti općini.

-Oporbeni klub poziva sve da iskoriste svoje pravo i na vrijeme predaju primjedbe na izmjene Prostornog plana, koji je nažalost u ovoj Općini služio, a tako je očito i sada, za ispunjavanje interesa odabranih podobnih pojedinaca, piše u priopćenju oporbe.

Očitovanje smo zatražili i od načelnika Marčane Predraga Pliška.

-Nastavlja se igrokaz pojedinaca iz Općinskog vijeća obzirom da već skoro 4 godine od te iste oporbe nije dat niti jedan kvalitetan prijedlog, pa nastavljaju s destrukcijom, neosnovanim optuživanjem i zastrašivanjem javnosti. Što se zastrašivanja javnosti tiče, ti isti oporbeni vijećnici i prateće društvo kod javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš eksploatacijskog polja arhitektonsko građevnog kamena “Marčana” uvjeravali su one koji su im htjeli vjerovati, među ostalim, i da će zbog kamenoloma  ostati prazne njihove kuće za odmor. Opetovano se koriste netočne informacije te se radi o lažnoj brizi za dobrobit stanovništva u cilju političke promidžbe i populizma. Naravno, biti protiv kamenoloma je izgleda dobar predizborni stav pred skore lokalne izbore, komentirao je načelnik.

Naveo je, kako kaže, provjerive i lako dostupne činjenice. Dakle, kamenolom “Marčana” planiran za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena aktivan je od prosinca 2019. godine. Za sada nema nikakvih pritužbi građana i negativnih konotacija vezanih za rad kamenoloma, pa čak ni od tih istih oporbenih vijećnika  koji sada  traže njegovo zatvaranje i brisanje iz prostornog plana.

-Kamenolom u blizini Prodola brisan je iz popisa eksploatacijskih polja još 2018.godine (https://gospodarstvo.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Popis%20brisanih%20eksploatacijskih%20polja%20mineralnih%20sirovina.pdf ), a prijedlogom II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, koji je utvrdio općinski načelnik,  predlaže se i njegovo brisanje iz tog prostornog plana. Dakle, davanje primjedbe na prijedlog izmjena plana u tom dijelu je izlišno. Zatim, izmjenama plana eksploatacijsko polje Marčana I, planirano za eksploataciju karbonatne sirovine, znatno je smanjeno u odnosu na postojeću površinu planiranog eksploatacijskog polja. Također, u prijedlogu izmjene Prostornog plana onemogućena je daljnja eksploatacija u svim napuštenim eksploatacijskim poljima uključujući i kamenolom Podrola kod Raklja, pojasnio je Pliško.

Kod utvrđivanja prijedloga izmjena ovog plana, u kojem su ostala dva međusobno povezana eksploatacijska polja vapnenca (“Marčana” i “Marčana I”)  vodilo se računa o tome da se radi o postojećim eksploatacijskim poljima, da je eksploatacija tog rudnog bogatstva u javnom interesu, kao i da oni svojim položajem i vrstom djelatnosti uz primjenu mjera zaštite okoliša ne narušavaju i kvalitetu života građana i ne ugrožavaju druge djelatnosti, dodao je načelnik.  

-U slučaju kada bi naša očekivanja u odnosu na utjecaj na okoliš bila iznevjerena, bili bi prvi za obustavu tih djelatnosti.
Javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana je vrijeme kada svatko može podnijeti prijedlog ili primjedbu, a njihovo prihvaćanje ovisit će o njihovoj osnovanosti i stručnoj utemeljenosti, a ne o količini galame oporbenih vijećnika, zaključio je načelnik Pliško.

korona covid ilustracija

Istarski Stožer: U četvrtak 71 novozaražena osoba, oporavljenih 46

Izbjegnuta nesreća u Umagu – Traktorom izorao bombu kod Murina!