in

MARČANA: Za pomoć u kupnji školskog pribora i drugih potreba socijalno ugroženih osigurano 200 tisuća kuna

Marčana

Općina Marčana i ove će godine sufinancirati nabavku školskog pribora i radnih bilježnica po pojedinačnim zahtjevima roditelja iz mjera socijalnog programa.

-U opravdanim slučajevima potpora može biti i šira te obuhvaćati i nabavku odjeće i obuće za djecu. Novac za to osiguran je u sklopu planiranih sredstava za jednokratne novčane naknade i druge vidove potpore obiteljima, za što je ukupno predviđeno gotovo 200 tisuća kuna, naglašava načelnik Predrag Pliško.

Na pojedine upite građana zašto se školski pribor i udžbenici ne sufinanciraju svima odgovorio je:

“Odlukom o socijalnoj skrbi odnosno programima javnih potreba nije propisana i planirana potpora za nabavku bilježnica i knjiga i drugih potrepština svim roditeljima djece, već sam onima koji su u stanju socijalne potrebe. Naime, cilj nam je pomoći obiteljima kojima je pomoć stvarno potrebna, jer će tada visinu potpore određivati socijalno stanje i razina socijalne potrebe. U slučaju kada bi se odlukom za sve roditelje ravnomjerno rasporedila sredstva (bez obzira na socijalne uvijete) 200 ili 300 kuna bilo bi premalo i nedostatno socijalno ugroženima. Njima će potpora trebati vjerojatno u iznosu od 1000 ili 1.500 kuna, ističe Pliško.

Sufinanciranjem nabavke knjiga i bilježnica nisu obuhvaćeni samo osnovnoškolci nego i učenici srednjih škola a sve temeljem istih socijalnih kriterija i sredstvima navedenim koje su prethodno navedene.
-Očekujemo da bi od 30 do 40 obitelji moglo zatražiti pomoć za sufinanciranje nabavke knjiga i bilježnica
Ako država promijeni nešto oko kupnje udžbenika, reagirat ćemo i izdvojiti bitno veća sredstva  nauštrb drugih planiranih rashoda, dodaje načelnik.

Naglasio je da Općina Marčana ulaže u sve osnovne škole na svom području u skladu sa zahtjevima i mogućnostima općine koje škole upućuju, od uređenja okoliša, popravaka određenih nedostataka i slično.

-Kontinuirano se ulaže u učenike i potiče na rad, bilo pojedinačnim nagradama za postignute uspjehe ili na druge direktne načine – od (su)financiranja prijevoza u školu, razne evente ili takmičenja, toplog obroka i slično. Direktno se financiraju sportski klubovi učlanjeni u Sportsku zajednicu Općine Marčana u kojima se učenici bave sportskim aktivnostima, kao što je Škola nogometa Mandalena. Općina je dal i podršku osnivanju udruge Društva naša djeca gdje će se još dodatno moći doći do financiranja za ukupni razvoj djece svih uzrasta, zaključio je načelnik Predrag Pliško.

Motovun Film Festival kreće na istarsku turneju

Motovun Film Festival kreće na istarsku turneju

NOVIGRAD: Rok prijave za najljepšu okućnicu produžen zbog kiše

NOVIGRAD: I ove godine nagrade TZ-a za najljepše okućnice i balkone