in

Milos: Razvijamo se na temeljima poduzetništva i turizma

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos (foto: ids-ddi.com)

Novigrad je prošle godine u projektu organiziranom od strane portala gradonačelnik.hr, Hanza Medie i agencije Ipsos, proglašen najboljim mjestom za život u Hrvatskoj. Tim je povodom gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kazao:

– Njezina je vrijednost značajnija jer je agencija Ipsos obavila istraživanja u svim nominiranim gradovima na uzorku od preko 1000 ispitanika koji su odgovarali što im je najvažnije za kvalitetu njihova života u Novigradu. Također, uspoređivani su pokazatelji u 26 parametara i tako je dobiven ukupni poredak gradova u tri kategorije gospodarskog sektora.

Nadalje, Milos je kazao kako su ušli u najuži izbor u sve tri ocjenjivane kategorije, dodavši da je to uspjelo još Poreču i Umagu. – Apsolutnim pobjednicima – gradovima najboljima za život u Republici Hrvatskoj proglašeni su Novigrad u kategoriji malih gradova do 10 tisuća stanovnika, Poreč u kategoriji srednjih gradova te Dubrovnik u konkurenciji velikih gradova. Ovim izborom i nominacijama drugih istarskih gradova u različitim kategorijama, Umaga, Labina, Rovinja, Pazina i Pule, potvrdili smo da je Istra regija lider u mnogim područjima života, istaknuo je gradonačelnik Milos.

Gradonačelnik Novigrada je napomenuo kako bi kroz veću decentralizaciju država još više pokrenula društvo, jer bi svatko u svojoj lokalnoj samoupravi dao više od sebe i brže bi se razvijali.

– Već nas godinama svrstavaju u sam vrh najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj sa stopom nezaposlenosti ispod 4 posto, uz najveće povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj u proteklom razdoblju. Zavidan gospodarski rast dugujemo prije svega turizmu i poduzetničkom zamahu. Gotovo svih 4,5 tisuća stanovnika bavi se turizmom, ali shvativši na vrijeme strateške odrednice hrvatskog gospodarstva, započeli smo paralelno razvijati i poduzetnički potencijal, kazao je Milos dodajući:

– U proteklih 15 godina uložili smo više desetaka milijuna kuna u poduzetničku zonu Sveti Vidal. Osigurali smo ulagačima olakšice prilikom kupovine zemljišta i plaćanja komunalnog doprinosa i tako privukli 20-tak tvrtki u kojima je danas zaposleno više od 300 radnika. Također, u tijeku su završni radovi na tvorničkoj hali tvrtke Vega, a započinju radovi na hali tvrtke Arrow. U tim halama trebalo bi se zaposliti još 70-ak radnika, istaknuo je gradonačelnik, napomenuvši da su jedan od rijetkih gradova koji nije uveo prirez na porez na dohodak.

 – Da bismo potaknuli i podigli kvalitetu turističke ponude, smanjili smo komunalni doprinos za gradnju hotela. Ove bi godine hotelijerska tvrtka Aminess trebala krenuti s izgradnjom dva nova hotela ukupnog kapaciteta 500 ležajeva. U najavi je izgradnja i dva mala hotela kroz naredne dvije godine. Dakle, četiri hotela visoke 4 i 4+ kategorije s ukupno 600 ležajeva. Ove su godine iz Aminessa završili ulaganja u autokamp u Maredi i za njega već osvojili dva najveća priznanja u svijetu kampinga, kazao je Milos dodajući kako u Gradu Novigradu subvencioniraju i kamate privatnim iznajmljivačima apartmana za opremanje i uređenje smještajnih jedinica.

Govoreći o zaštiti okoliša, snažan gospodarski razvoj te znatan dio sredstava povučen iz EU fondova rezultirao je vidnim ulaganjima u infrastrukturu i projekte iz područja zaštite okoliša.

– Izdvojio bih obnovu sustava odvodnje otpadnih voda, uređenje zelene plaže u Krapinjanu, početak uređenja ornitološkog parka na ušću rijeke Mirne, cjelovito rješavanje zbrinjavanja otpada s mnogobrojnim edukacijama, otvaranje reciklažnog dvorišta na području Salvele itd, naveo je gradonačelnik Milos.

Milos je dodao kako je Ministarstvo turizma nedavno za projekt uređenja zelene plaže za obitelji s djecom Dajla Belveder odobrilo sufinanciranje u visini od 434 tisuće kuna, od ukupno 950 tisuća, koliko je procjena sveukupne investicije. – Kroz projekte zelenih plaža nastojimo birati model pametnog i održivog turizma, jer turizam je po broju noćenja dosegnuo svoj vrh i sad je pravi trenutak za promišljanje turizma budućnosti, istaknuo je gradonačelnik.

Govoreći o aktivnostima civilnog društva i o društvenim djelatnostima koje se kontinuirano prate kroz proračun, Milos je kazao kako su udžbenici za osnovnoškolce besplatni, da se troškovi prijevoza učenika sufinanciraju s 88 posto od ukupne cijene te da su učeničke i studentske stipendije među najvišima u Hrvatskoj. Također, stambeno pitanje mladih obitelji do sada je sufinancirano prema vlastitom modelu društveno poticane stanogradnje izgradnjom 30 stanova, a u pripremi je još 9, kaže gradonačelnik, dodavši da ga posebno veseli što je Novigrad u 2017. godini bio prvi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport i rekreaciju.

Usvojili smo za 2019. proračun težak gotovo 63 milijuna kuna, od čega 12 milijuna planiramo uložiti u prenamjenu gradskog kina u suvremeni multimedijalni kulturni centar, a 13 milijuna u ostale kapitalne investicije. Planiran je završetak rekonstrukcije gradske lođe, sanacija crkve Sv. Agate (na starom gradskom groblju), energetska obnova fasade Dječjeg vrtića Tičići i Gradske knjižnice. Planiramo urediti nove prostorije Crvenog križa, predvidjeli smo sredstva za nabavku novog modernog vatrogasnog vozila za DVD Neapolis, a u pripremi je i projekt izgradnje nove poslovne zgrade komunalnog poduzeća Neapolis u radnoj zoni Vidal. Tu je još nastavak velikih ulaganja u cestovnu infrastrukturu i javnu rasvjetu, izgradnja prve lučice u Daliji isključivo za potrebe lokalnog stanovništva, nova infrastruktura za biciklističke staze, niže Miloš, no dodaje da najveći projekt u posljednjih 50 godina tek predstoji. Riječ je o obnovi kanalizacijske mreže unutar starogradske jezgre s preko tri kilometra podzemne infrastrukture.

– Projekt je vrijedan 130 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima EU, a po njegovu dovršetku krenut će popločenje Velikog trga i svih ulica koje vode prema trgu, jer nam je želja zaokružiti arhitektonsko uređenje starogradske jezgre, naših najvrjednijih gradskih prostora koji Novigradu daju jedinstven vizualni identitet mediteranskog gradića, radi čega ga gosti nerijetko nazivaju mali biser Jadrana, kaže Milos.

Zaključuje da nagrada za najbolji mali grad u Hrvatskoj ne znači i da je on najgradonačelnik.

– Ta je nagrada zajednički uspjeh svih zaposlenih u gradskoj upravi i javnom sektoru te svih vrijednih Novigrađana koji su radili predano, s jedinstvenim ciljem unapređenja kvalitete života u svim segmentima lokalne zajednice- Zajedništvo i zdrav duh grada poglavito su prisutni kad su na djelu humanitarne akcije. Kroz solidarnost dolazi do izražaja pravo bogatstvo i ljepota Novigrada, zbog čega sam neizrecivo ponosan na sve uzorne sugrađane, zaključio je Milos.

Autor: www.ids-ddi.com

Nasipavanje St Kaligari

Nastavljaju se asfaltiranja nogostupa u naseljima Finida, Bolnica i Poreč-jug, te nasipavanja puteva u prigradskim naseljima

facebook

Pazite što pišete na Facebooku, stižu kazne za komentare na društvenim mrežama