in

Ministar Butković u obilasku gradilišta druge cijevi tunela Učka

Radovi u Tunelu Učka - foto Bina Istra

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obići će danas, 12. srpnja gradilište druge cijevi tunela Učka. Sa stanjem na gradilištu i dinamikom izgradnje tunela ministra Butkovića upoznat će generalni direktor Bina Istre, Dario Silić te direktor gradilišta Luka Dujmović.

Nakon obilaska gradilišta, u 11.30 sati, održat će se i potpisivanje Sporazuma između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Županijske uprave za ceste te Bina Istre vezano uz spojnu cestu Dobreć – PUO Kvarner.

Inače, dosad je probijeno oko 2 kilometra nove tunelske cijevi i to 1.100 metara s istarske te 870 metara s kvarnerske strane, kao i sedam paralelnih galerija. Tunel će imati ukupno 5,6 kilometara.

“Na izgradnji druge cijevi tunela Učka od 5,6 kilometara trenutno je angažirano oko 400 radnika, a veći dio radne snage potiče iz lokalnih sredina Istarske i Primorsko-goranske županije, no ima i radnika iz ostalih krajeva Hrvatske. Gradilište je na najvišoj mogućoj razini sigurnosti i profesionalnosti. Velik je to projekt koji ima pozitivne učinke na BDP i rast gospodarstva te naravno, na sigurnost prometa”, poručio je ministar Butković prigodom posjete gradilištu u ožujku ove godine.

Dodao je kako se paralelno s time, u suradnji s Bina Istrom radi na završetku cijelog projekta te kako preostaje završetak punog profila istarskog ipsilona do Matulja, koji uključuje i dva vijadukta – Limska draga i Mirna – koji nisu u punom profilu.

Iz Bina Istre istaknuli su kako je plan probijanje prosječno 5 do 10 metara dnevno sa svake strane tunela, što znači da bi ekipe probile do prosječno 26 metara dnevno. Radi postizanja ubrzanog tempa gradnje tunel se probija s obje strane. Osim toga, jedna od specifičnosti izgradnje tunela je veliki broj miniranja, a za cijev dužine 5,6 kilometara bit će potrebno više od 2000 miniranja. Nakon probijanja, nastupaju radovi na izgradnji betonske oplate tunela, kolničke konstrukcije kao i sustava odvodnje. 

mup policija policajac motor

U cijeloj Istri danas, 12.7., akcija pojačanog nadzora brzine

sladoled pixabay

S polica povučen popularan sladoled zbog pesticida