in

Ministar Goran Marić darovao 33 milijuna kuna Umagu, Novigradu i Pićnu; Poreču naplatio zakup Vrtova

Vrtovi/Foto Tanja Kocijančić

Ministar državne imovine Goran Marić danas je posjetio Istru gdje je potpisao darovne ugovore s Umagom, Novigradom i Pićnom, dok je u Poreču parafirao ugovor o korištenju parkirališta Vrtovi koji će komunalno poduzeće Usluga platiti 516 tisuća kuna za 7 mjeseci korištenja.

U Poreču je, prije potpisivanja ugovora, iza zatvorenih vrata ministar najprije razgovarao s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i direktorom Usluge Milanom Lakovićem. Dotaknuli su se problema rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u poslovnoj zoni Buići, gdje postoji dugogodišnji spor između Grada i države, koji će se naposljetku riješiti nagodbom. Bilo je govora, kako su izjavili medijima, i o pronalasku trajnog rješenja za Vrtove. Dalo se naslutiti da se razmišlja o tome da država Poreču proda to zemljište nadomak centra, ukupne površine 14.800 četvornih metara. Vrtovi, kako je istaknuto, ljeti rješavaju problem gužvi u gradu, jer mogu primiti oko 400 vozila. Usluga taj parking naplaćuje i, prema riječima Lakovića, uspijeva zaraditi više od iznosa kojeg mora državi platiti za najam.

Prije toga ministar je posjetio Općinu Pićan gdje je s načelnikom Ivanom Frankovićem potpisao ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju poduzetničke infrastrukture vrijednosti 25,6 milijuna kuna.

-Današnji ugovori koje potpisujem u Istri predstavljaju ulog u buduće zapošljavanje, koji su uvjet svih uvjeta za jačanje gospodarstva i najboljih poticaja životu i njegovoj reanimaciji. Koliko ova Vlada i Ministarstvo državne imovine vrjednuju gospodarske programe, govori podatak da vrijednost darovanih zemljišta Istarskoj županiji za poduzetničke zone do danas iznosi 47,5 milijuna kuna, rekao je Marić.

Potom je u Novigradu s gradonačelnikom Anteom Milošem potpisao ugovor o darovanju zemljišta za proširenje Radne zone Vidal u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, priopćeno je iz ovog ministarstva.

-U zoni Vidal planiramo nastavak investicija i projekata za stvaranje uvjeta za održavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Milos.

-Poduzetničke zone su nezamjenjive kao ideje i investicije za pripremu infrastrukture i za poduzetničke akcije i zapošljavanje u jedinicama lokalne samouprave. To činimo aktiviranjem imovine, jer je upravo imovina klica i čuvarica života, rekao je ministar Marić.

U Umagu ministar i gradonačelnik Vili Bassanese potpisali su ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju reciklažnog dvorišta i deponija za građevinski otpad u zoni Valdemat. Vrijednost darovane nekretnine je 6,1 milijun kuna.

-Ovim ugovorom riješit će se problematika divljih deponija na širem području Umaštine, rekao je Bassanese.

„Veseli me kad nešto što je državno darujemo jedinicama lokalne samouprave. U rijetko kojoj ulozi država pokazuje svoju dobrobit kao u činu darivanja imovine za potrebe stvarnog  života. A kad je to za program očuvanja okoliša, to dobiva dodatnu snagu. Projekt koji se pokreće ovim ugovorom, potvrđuje da u gradu Umagu imamo ozbiljne i odgovorne partnere koji imaju pravo računati na budućnost. Jer čuvanje okoliša potvrđuje čuvanje zdravlja, a time i budućnosti, rekao je ministar Marić.


POREČ: Počeo 47. teniski turnir Istarska rivijera – natječu se tenisači iz cijelog svijeta

Iz kuće u Žbandaju ukraden nakit