in

Mjere ublažene diljem zemlje – Krenuli prvi festivali

Zbog znatnog poboljšanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Nacionalni stožer civilne zaštite dodatno je popustio epidemiološka ograničenja. Tako od ovog tjedna u Hrvatskoj ugostiteljski objekti, pekarnice, casina i automat klubovi mogu raditi do 24 sata, a do tada je pomaknuto i ograničenje za održavanje svih javnih evenata. Ponovno je i dopušteno treniranje u školskim dvoranama, a skupovi i konferencije mogu se održavati uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Unutrašnjost kafića i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje osim onih objekata koji poslužuju hranu. Što se prelaska granice tiče, ulazak u Hrvatsku osobama iz Europske unije moguć je čim se cijepe drugom dozom cjepiva, što znači da se više ne mora čekati 14 dana od dobivanja druge doze. 

“Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu”, istaknuo je ravnatelj Nacionalnog stožera, ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović

Zahvaljujući nastavku ublažavanja mjera, život se u Hrvatskoj nastavlja normalizirati. Krenuli su i prvi festivali i drugi javni eventi u kojima mogu uživati i turisti. Trenutno se organiziraju manji gradski festivali u nizu gradova, a u najavi su i veći festivali poput dvotjednog Jarun Opena na kojem će na otvorenom nastupiti deseci izvođača, dok se na obali planiraju festivali elektroničke glazbe Sonus na Zrću, Defected Croatia u Tisnom, Seasplash u Šibeniku i niz drugih. Svi festivali se odvijaju uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i nadzor redara. Iz Zajednice industrije događanja objašnjavaju da će se veći festivali organizirati na način da će publika biti podijeljena na dvije zone – onu za ljude koji su preboljeli Covid, one koji su cijepljeni ili imaju negativan test te drugu za sve ostale. 

”Otvoreni smo za sve. Za događaj se treba prijaviti nekoliko dana prije. Za dio koji predviđa osobe bez Covid-potvrde ide se prema mjerama koje su na snazi, a uključuju fizički razmak i ostala ograničenja. Ti gosti bit će odvojeni od onih koji imaju Covid-potvrdu i narukvice koje dobiju na ulazu bit će druge boje”, rekao je Darko Tuček iz Zajednica industrije događanja.

Hrvatska nije rizična: Njemačka ukinula ograničenja, Slovenija obalu proglasila ‘zelenom zonom’

Regionalnu Covid kartu posjetilo više od 70.000 ljudi – Najviše interesa iz Njemačke