in

Hrvatska nije rizična: Njemačka ukinula ograničenja, Slovenija obalu proglasila ‘zelenom zonom’

Veljko Ostojić - Ilustracija

Njemački institut Robert Koch od nedjelje je gotovo cijelu Hrvatsku proglasio epidemiološki sigurnim područjem, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je kako će početkom srpnja ukinuti opće upozorenje za putovanja uvedeno na početku pandemije. To znači da putnici iz Njemačke po povratku iz Hrvatske više ne trebaju negativne testove, karantenu niti su obavezni prijavljivati putovanje u Hrvatsku.

Institut Robert Koch tjedan ranije s liste rizičnih maknuo je pet hrvatskih županija, dok se od nedjelje zeleni cijela Hrvatska uz izuzetak dvije najsjevernije županije, Varaždinske i Međimurske županije. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kaže kako će opće upozorenje od putovanja u rizična područja ukinuti za sva mjesta gdje je sedmodnevna incidencija koronavirusa ispod 200: ”Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila za odnos prema cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus kao i onima s negativnim testom. Putovanje uz razboritost i odmjerenost: to je slogan ovog ljeta”, poručio je Mass. 

U Hrvatskoj je incidencija na 100.000 građana u posljednjih 7 dana pala na samo 26 dok je tjedan ranije iznosila 49. Nastavak poboljšanja epidemiološke situacije nastavljen je unatoč rastu broja stranih turista u zemlji, koji je na dnevnoj razini trenutno preko 190.000. 

Povoljna epidemiološka situacija prepoznata je i u Sloveniji koja je sedam jadranskih županija maknula s liste epidemiološki rizičnih područja, što širom otvara vrata ljetnom odmoru u Hrvatskoj. Kako je navela slovenska vlada, micanje područja s liste rizičnih znači da svi koji se iz takvog područja vraćaju u Sloveniju više ne moraju ići u karantenu. 

”Sezona nije mogla početi boljim vijestima. Uspijemo li održati epidemiološku situaciju u ovim okvirima Hrvatska i ove godine može ostvariti vrlo uspješnu turističku godinu. Uz održavanje povoljne epidemiološke situacije vrlo je važno aktivno komunicirati i upravljati percepcijom sigurnosti gostiju u Hrvatskoj. Ništa se neće dogoditi samo od sebe, čeka nas jako zahtjevna sezona i svi moraju biti na visini zadatka – turistički djelatnici u osiguravanju sigurnog boravka i dobrog osjećaja turista, a Vlada i državne institucije na upravljanju epidemiološkom situacijom i percepcijom sigurnosti zemlje te osiguravanju što jednostavnijeg ulaska u zemlju”, poručuje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

Izvor Hrvatska udruga turizma

POREČ: Na Europski judo kadetski kup sudionici iz 27 zemalja

Mjere ublažene diljem zemlje – Krenuli prvi festivali