in

Mjesec poduzetništva u Poreču: predavanje „Od ideje do uspjeha – prva Paleo farma u Istri“

U petak 19. listopada 2018., s početkom u 16,00 sati održat će se besplatna prezentacija „Od ideje do uspjeha – prva Paleo farma u Istri“, Izletište Remedy, OPG Kovač, Radoši kod Žbandaja. Prezentaciju će voditi Ivan Kovač koji će predstaviti svoje imanje i kako je od ideje nastalo uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, farma i izletište. Tom prilikom na imanju OPG Kovač održat će se i dva predavanja: Pčelinji proizvodi u prehrani (predavač Dražen Lušić) i Kako se prehranom oduprijeti bolestima novog doba (predavač Denis Deloga). Istovremeno, svi posjetitelji imai će priliku kupiti zimnicu u okviru prezentacije: Suradnjom OPG-ova do uspješnije prodaje (zajednička ponuda zimnice – OPG Kovač i OPG Bartolić iz Poreča, OPG Radešić iz Vižinade  i OPG Sokić iz Nove Gradiške).

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovač u Radošima otvoren je prvi Paleo agroturizam u Istri. Ivan Kovač je dugogodišnji pčelar koji je spojio prehranu naših predaka, med i ljekovito bilje kako bi motivirao ljude na brigu o vlastitom zdravlju. Pčelarski turizam i tematsku farmu predstavio je kao jedinstvenu turističku ponudu. Glavni sadržaji na ovoj tematskoj farmi su: pčelinjak, med, proizvodi od meda, apiterapija, inhalacija iz košnice, kušaona meda,  pčelarska koliba, nasadi ljekovitog i mediteranskog bilja, povrtnjak sa sezonskim povrćem, domaće životinje i perad, sve po standardima ekološke proizvodnje. Farmu-izletište posjećuju individualni gosti ali i organizirane grupe posjetitelja koji mogu uživati u višesatnom razgledavanju farme, degustaciji jela od proizvoda s farme kao i upoznati se s načelima zdravog života i zdrave prehrane kroz predavanja o paleo prehrani.

Osnovna poruka ideje paleo-prehrane je da se današnji čovjek treba hraniti jednako kao što se prije nekoliko tisuća godina, prije utemeljenja prvih organiziranih civilizacija, hranio homo sapiens. Velike civilizacije su organizaciju i kontrolu svog društvenog ustroja temeljile na gospodarenju žitaricama, kojih u doba homo sapiensa nije bilo, a zdravstvene statistike govore da se zdravstveno stanje ljudske vrste počelo pogoršavati upravo nakon što su žitarice (i s njima gluten) ušle u masovnu prehranu. Povratak zdravlju pa čak i mnogim slučajevima dokazanog izlječenje mnogih bolesti provjerljivo je moguć povratkom na prehranu iz doba prije masovne uporabe žitarica, s osloncem na povrće i meso. Osim glutena, paleo-prehrana preporučuje izbjegavanje šećera, ali i korištenje što raznovrsnijih namirnica, opet poukom iz davne prošlosti i arheoloških dokaza da su davnašnji ljudi za ishranu koristili oko 700 namirnica biljnog porijekla, dok ih se danas najčešće koristi jedva tridesetak.

Ova prezentacija je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2018. koju ove godine po prvi puta organizira Grad Poreč-Parenzo u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.

Prezentacija je besplatna, a mjesta su ograničena. Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je izvršiti prijavu na e-mail adresu: petra.malekovic-susnjic@porec.hr s naznakom ”prezentacija Od ideje do uspjeha-OPG Kovač” najkasnije do petka 19. listopada do 10,00 sati. Mjesto održavanja je: OPG Kovač, Radoši 13, Poreč.

Robert Momić novi predsjednik Obrtničke komore Istarske županije

Robert Momić novi predsjednik Obrtničke komore Istarske županije

Svjetski kulinarski stručnjaci ove jeseni stižu u Rovinj

Svjetski kulinarski stručnjaci ove jeseni stižu u Rovinj