in

MLADEN GRGETA, načelnik Funtane vjeruje u oporavak gospodarstva: U planu obnova stare škole, novi dječji park i pješačka staza

Mladen Grgeta - Foto Tanja Kocijančić

Pandemija koronavirusa posebno se osjetila u istarskim obalnim mjestima koji veći dio svojih prihoda zahvaljuju turističkom sektoru. Srećom, prošla sezona bila je bolja nego se očekivalo, što je omogućilo da se pojedine investicije ipak realiziraju, uz određeno rezanje troškova. Općina Funtana je lani na proljeće odmah stegnula remen smanjenjem svim rashoda, pa i plaća svojih čelnika i djelatnika općinske uprave i komunalnog poduzeća, te ustanova koje su s njima povezane. O korona-krizi, planovima, investicijama i očekivanjima razgovarali smo s načelnikom Funtane Mladenom Grgetom.

Gradit će se nova pješačka staza u Ribarskoj ulici

1. Kako je pandemija utjecala na poslovanje općine u zadnjih 10 mjeseci i općenito na život žitelja Vaše općine?

COVID-19 je svakako promijenio naš način života. Mi smo kao Općina u prvom valu pandemije na proljeće pokrenuli razne oblike pomoći za stanovništvo i gospodarske subjekte koji djeluju na području naše općine. U tu svrhu odgođeno je plaćanje komunalne naknade, oslobodili smo plaćanja prve rate korisnike javnih površina. Općina je također sufinancirala nabavu sanitetskog materijala za Istarske domove zdravlja kao i za Opću bolnicu u Puli.

Među prvim smo općinama u Hrvatskoj koja je pristupila smanjenju naknada za članove Općinskog vijeća od jedne kune po sjednici, ukinute su naknade za predsjednika i zamjenike Općinskog vijeća kako i za zamjenicu općinskog načelnika. Smanjene su plaće djelatnicima u općinskoj upravi i meni kao načelniku. Također, plaće su smanjene i zaposlenicima komunalnog poduzeća.

Općinska uprava, kao i sve druge institucije, drži se mjera i preporuka Stožera civilne zaštite: znači čim manje kontakata, sve što se može rješavamo putem računala, telefona, videokonferencija i slično.

Nova cesta kroz Coke – Foto Tanja Kocijančić

 2. Koje su investicije stopirane zbog korona-krize i koliko je to utjecalo na punjenje proračuna? Koje su investicije ipak odrađene usprkos koroni? Koji su se konkretno prihodi najviše smanjili? Jesu li davanja za socijalu i školstvo smanjena zbog toga? Tko je najviše trpio zbog manjih prihoda?

Odustali smo od nekoliko investicija kao što su uređenje nogostupa i postavljanje javne rasvjete na više lokacija, hortikulturnog uređenja naselja, uređenja plaže uz šetnicu te još nekoliko manjih investicija. Unatoč krizi realizirali smo rekonstrukciju i izgradnju prometnice kroz naselje Coki s uređenjem dvaju javnih parkirališta. Uređena je javna plaža Farnažina. Kako smo Općina koja je vezana za turizam smanjenje prihoda najviše se osjetilo kroz boravišnu pristojbu, porez na dohodak, porez na korištenje javnih površina te ostale prihode vezane za realizaciju turističke sezone. Unatoč krizi nismo smanjivali socijalna davanja te smo i dalje zadržali visoke standarde u društvenim djelatnostima.

 3. Koliko iznosi novi proračun za 2021 i kako ste ga planirali u okolnostima korona-krize – koliko je manji od prošle godine i koja su vaša očekivanja za 2021?

Proračun svakako prati naše razvojne programe koje se protežu kroz naš proračun. Tako da bez obzira na pandemiju on je i dalje ambiciozan, pa ovogodišnji proračun iznosi nešto više od 28 milijuna kuna.  U odnosu na prošlogodišnji nije bitno manji, s obzirom da smo prošle godine imali veći prijenos sredstava iz 2019. Kad to oduzmemo dolazimo do razlike od oko milijun kuna, koliko je ovogodišnji manji u odnosu na 2020. godinu.  

 4. Koje su glavne investicije koje planirate u ovoj godini? Je li nešto od prošle godine prebačeno u ovu zbog korone?

Rekonstrukcija zgrade stare škole je svakako glavna investicija ove godine. Upravo smo u pripremama natječajne dokumentacije kako bi se uskoro raspisao javni natječaj. Uz to planiramo i manje komunalne zahvate. Neke od njih smo prenijeli iz prošle godine kao što su uređenje nogostupa, javne rasvjete, parkirališta. Uredit ćemo jedno dječje igralište i pješačku stazu. Nadalje plan nam je i nastavak uređenja plaže na šetnici.

Stara škola čeka rekonstrukciju – Foto Tanja Kocijančić

 5. Koje su olakšice za poduzetnike dane u prošloj godini, te imate li u ovoj godini u planu na neki način pomoći lokalnim poduzetnicima pogođenim korona-krizom? Ima li kakvih olakšica i za ostale građane?

U prvom smo valu kako sam već napomenuo poduzeli niz mjera za građanstvo i  poduzetništvo. Svakako da ćemo i ove godine, sukladno potrebama, znati reagirati te donijeti odgovarajuće mjere.

 6. Koja su Vaša očekivanja za ovu godinu – općenito za turističku sezonu, ali i ostalih djelatnosti? Hoće li dolazak cjepiva po Vašem mišljenju ipak omogućiti kakav takav oporavak?

Vjerujem u oporavak turizma i općenito gospodarstva u ovoj godini. Dolazak cjepiva će svakako tome pridonijeti. Međutim, na trebamo očekivati sigurno rezultate iz 2019., ali svakako vjerujem da će biti bolje od lanjske sezone. 

Poslovi u ISTRI: Zapošljavaju u Poreču, Novigradu, Pazinu, Puli, Labinu, Savudriji, Rovinjskom Selu…

Istarski Stožer: U četvrtak 8 novozaraženih u Istri