in

„Mladi feat. Poreč“ – Izrađen prvi nacrt Lokalnog programa za mlade, uskoro radne fokus grupe

Zajednički sastanak u tijeku izrade Lokalnog programa za mlade Grada Poreča (LPM) održan je danas u Velikoj gradskoj vijećnici. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Poreča, zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić, viša stručna suradnica iz tog odjela Ena Beaković, Helga Možé iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre, te Aleksandra Lera iz Volonterskog centa Pula.

Prvi nacrt LPM je izrađen, te s obzirom da se kroz provedene aktivnosti u tijeku izrade proteklih mjeseci kroz fokus grupe od mladih sugrađana dobilo niz hvalevrijednih i kvalitetnih ideja, rješenja i ciljeva za mlade u lokalnoj zajednici, kao i informacije o problemima koje oni vide u gradu, na sastanku se dogovaralo oko dodatnih smjernica u izradi. Najavljena je i aktivnost pod nazivom „Mladi feat. Grad“, odnosno radna fokus grupa koja će uključivati donositelje odluka i mlade na kojoj će imati priliku međusobno prokomentirati, predlagati i pokazati što im se sviđa, odnosno ne sviđa u nacrtu.

LPM je strateški dokument namijenjenom mladima, koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč 2021.-2025. temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih – prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.

Kako bi se što detaljnije i strukturirano mapirale sve potrebe, problemi, mogućnosti, potencijal i prijedlozi, proveden je velik broj raznih aktivnosti kao što su dvije ankete za mlade od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama.

Završna aktivnost je konferencija na kojoj će se službeno mladima i donositeljima odluka predstaviti konačni Lokalni program za mlade za razdoblje 2021.-2025, a predviđeno je održati je do početka ljeta, ukoliko epidemiološki uvjeti to budu dozvoljavali.

Izvor Grad Poreč

 

 

 

POREČ: Gradonačelnik Peršurić s predstavnicima Udruge Glas poduzetnika: Suradnja je prioritet

POREČ/FUNTANA: Drugu etapu Istarskog proljeća pobijedio Austrijanac Filippo Fortin