in

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA – Borbeni avioni do 6. lipnja lete iznad Istre i Kvarnera

U sklopu multinacionalne združene vježbe Astral Knight 19, koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi, u razdoblju od 3. do 6. lipnja od 8 do 12  sati moguće je probijanje zvučnog zida na području Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane (MORH).

Letovi će se izvoditi iznad Istre, otoka Krka, Cresa i Lošinja, kao i iznad otvorenog mora do Dugog otoka prema Italiji na visinama od 300 metara iznad vode do 15.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Zrakoplovi MiG-21 Eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sva polijetanja i slijetanja za dodijeljene misije provodit će iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku te je u tom razdoblju moguća pojačana buka, kao i probijanje zvučnog zida.

Vježba Astral Knight 19 održava se u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Italije, Slovenije, i Republike Hrvatske.

U vježbi će sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Republike Hrvatske.

MORH moli građane za razumijevanje te upozorava kako je iznad tog zračnog prostora zabranjeno neovlašteno snimanje dronovima.

Porečani u Crnoj Gori: Velik uspjeh harmonikaša Lea Jurkovića, Vita Mendice, Vite Blažević i Riccarde Labinac

Hrvatskoj raste popularnost na TRIPADVISORU