in

MOMJAN: Znanstveni skup „Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevica“

Foto Tanja Kocijančić - Kuća kaštela Momjan

U Momjanu, u Kući kaštela, 12. i 13. svibnja održat će se međunarodni znanstveni skup „Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica“.

Međunarodni znanstveni skup „Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevica” će okupiti znanstvenike i stručnjake koji će izložiti rezultate svojih istraživanja o istarskim kaštelima.

Izlagači – povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, konzervatori – na skupu će produbiti saznanja i razmijeniti iskustva o tim osebujnim kulturnopovijesnim spomenicima istarskoga srednjovjekovlja i ranonovovjekovlja koji su snažno prisutni u pejzažu i jedan su od simbola bogate i burne prošlosti Poluotoka. Posljednjih je desetljeća puno učinjeno na njihovoj zaštiti, obnovi i revitalizaciji, čime je značajno oživljen interes javnosti za dijelom istarske prošlosti u kojem su igrali važnu ulogu u političkom, društvenom i gospodarskom životu lokalnih zajednica. Kako je Istra bila i ostala mjesto susreta i prožimanja mediteranskoga i kontinentalnoga svijeta, to se odražavalo i na njezinim kaštelima – od njihove arhitekture, unutarnjega uređenja i načina korištenja do života ljudi koji su u njima obitavali. Još je puno ostalo prostora za istraživanja vezana za naše kaštele, kao i za njihovo razumijevanje u širem kontekstu sjevernojadranske i uopće europske povijesti.

Mjesto održavanja, Kuća kaštela, zamišljena kao središte virtualnoga umrežavanja svih istarskih kaštela, projekt je Istarske županije i Grada Buja, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije posredstvom programa Italija – Hrvatska u okviru projekta Take it slow. Ministarstvo kulture i medija kontinuirano sufinancira obnovu Istarskih kaštela, koji se sustavno provodi posljednjih dvadesetak godina.

Organizatori skupa su Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Arheološki muzej Istre, Istarsko povijesno društvo, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Pučko otvoreno učilište Buje. Službeni jezici skupa su hrvatski, talijanski i slovenski.

tz vrsar

VRSAR: Odgođena biciklijada Limes Bike & Family Tour koja se trebala održati u subotu

Država objavila prodaju službenih automobila: Neke nudi već za 100 eura