in

MUP-ove FIKSNE KAMERE neće imati prometne znakove upozorenja o njihovoj prisutnosti – Evo kako to policija objašnjava

Fiksna kamera u Stranićima

Nedavno smo objavili članak o MUP-ovim fiksnim kamerama, postavljenih početkom travnja na 122 lokacije po Hrvatskoj, koje su nabavljene prvenstveno s ciljem nadzora brzine kretanja vozila, ali kazne će stizati i radi drugih prekršaja.

Članak je izazvao velik interes naših čitatelja, a mnogi su željeli znati zašto na cesti prije tih kamera, kojih u Istri ima osam, nema nekih znakova ili svjetlećih signala koji bi upozoravali da se ondje mjeri brzina. Naime, mnogi misle da nepostojanje tih znakova, koji bi vozače svakako usporili, znači da je cilj tih kamera prikupljanje što više novaca od kazni.

Evo što su nam odgovorili iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske.

„Vezano za vaš upit glede postavljanja dodatnih prometnih znakova kojim bi se obavještavali vozači o prisutnosti fiksnih kamera, nije propisana kao obaveza sukladno važećim pravilnicima iako je policija o mjestima postavljenih kamera izvijestila javnost putem sredstava javnog priopćavanja kako onih tiskanih tako i elektroničkih. K tome, redovito se i informacije o radarima objavljuju na HAK-ovim stranicama koje prenose mediji.   

Ono što je činjenica je to da su fiksne kamere postavljene na mjestima tj. dionicama cesta koja su prometno opterećene motornim vozilima i na kojima se čine prometni prekršaji vezani uz ograničenje brzina, a sve u cilju bolje kontrole stanja na prometnicama, smanjenja broj prekršaja brzine, ali i kažnjavanja nesavjesnih vozača.“   

Podsjetimo, uz prekršaje ograničenja brzine, tim se kamerama mogu evidentirati i sankcionirati i neki drugi prometni prekršaji, kao što su korištenje mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanje u pogrešnom smjeru, nepropisno pretjecanje, kretanje izvan prometnice, kretanje po nogostupu i drugo.

Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma se podaci povezuju sa sustavom evidencija MUP-a  te će, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjem prekršaju biti poslane počiniteljima prekršaja na kućnu adresu.  

Već samim uređajem se toleriraju manja prekoračenje određene brzine kroz sigurnosnu razliku. Naime, prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu, definirana je kao vrijednost brzine izražene u km/h ili postotak koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine, odnosno, mjerne metode. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto. 

Kamere mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice iz zemalja Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore. Za odabir lokacija presudni su bili, objasnili su iz MUP-a, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom.

Fiksne kamere snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera. Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.

Foto: Facebook/Policijska patrola – Istra

EVO KAO PODSJETNIK GDJE SE TOČNO NALAZE FIKSNE KAMERE:

PU ISTARSKA

POREČ

Kadumi

Stranići kod Nove Vasi

LABIN

Vinež, Štembergerova ulica nasuprot k.br. 18

RAŠA

raskrižje državne ceste D66 i Ulice Ivana Batelića

MARČANA

Loborika, Loborika 31(D66)

SVETVINČENAT

Jurišići (ispred kapele)

KANFANAR

Putini, Putini 2A

ROVINJ

Kukuletovica, raskrižje ceste Svetog Maksimilijana iz Veštra

Foto Bina Istra

Spektakularna akcijska scena na Ipsilonu: SALMA HAYEK i SAMUEL L. JACKSON bježali helikopterima na mostu Mirna!

PRVAŠIĆI iz TARA osvojili 3. mjesto na školskom sportskom natjecanju u Rovinju!