in

My Voice My Choice: Porečani se odazvali potpisivanju peticije za siguran i besplatan pobačaj bilo gdje u EU

Foto Tanja Kocijančić

Inicijativa My Voice My Choice ima namjeru skupiti 1 milijun potpisa zahtijevajući da EU učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve.

Porečani su se u velikom broju odazvali danas, 18. svibnja, potpisivanju peticije za važnu inicijativu za reproduktivna prava žena. Inicijativa “My voice, my choice” organizirala je diljem Hrvatske prikupljanje potpisa za osiguranje sigurnog, dostupnog i legalnog pobačaja, pa tako i danas prijepodne na gradskoj. Za siguran i besplatan pobačaj u cijeloj Europi svoj potpis možete dati i online na linku: https://eci.ec.europa.eu/044/public/#/screen/home

“Neprihvatljivo je da žene u Europi umiru zbog nedostupnosti pobačaja. Pravo na pobačaj mora biti osigurano svakoj ženi koja ga zatraži, a pristup njemu temeljna je zdravstvena zaštita“, naglasila je u ime inicijative “My voice, my choice” Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava Centar za građanske inicijative Poreč i Seksizam naš svagdašnji.

Cilj je prikupiti ukupno milijun potpisa i dostaviti ih EU a dosad ih je diljem Europe prikupljeno oko 250.000. U Hrvatskoj je počelo jučer i plan je bio prikupiti 8.000 potpisa, no već su stigli na 18.000, naglasila je zadovoljno Vajagić.

Svojim prisustvom i potpisom na tržnici u Poreču, građani i građanke podržali su ovu važnu inicijativu za reproduktivna prava žena. Važno je osigurati pristup sigurnom pobačaju za sve žene, neovisno o njihovom podrijetlu ili statusu, te gdje se nalaze ili žive.

Donosimo detalje o inicijative “My voice, my choice”:

Kako bi osigurale pristup prekidu trudnoće na zahtjev za sve žene i djevojke koje se nalaze u EU pokrenuta je Europska građanska inicijativa (ECI) “My Voice My Choice” čiji je cilj uvjeriti Europsku uniju da je sada vrijeme za rješavanje ovog problema. ECI mehanizam omogućuje građanima izravno sudjelovanje u razvoju politika EU-a.

Ciljevi

Kampanja „My Voice, My Choice” građanima Europe pruža priliku da život žena učine slobodnijim, sigurnijim i boljim; bez obzira na to gdje u našoj Uniji žive, bez obzira na to u kojim se uvjetima nalaze.

Nedostupnost pobačaja u mnogim dijelovima Europe ne samo da dovodi žene u opasnost od tjelesnih ozljeda, nego i uzrokuje pretjerano financijsko i psihološko opterećenje na žene i obitelji, često u marginaliziranim zajednicama koje si to najmanje mogu priuštiti.

Dobro je dokumentirano da tretiranje reproduktivne skrbi kao luksuza ne dovodi do smanjenja broja pobačaja, nego do toga da žene traže nesigurne pobačaje.

Kako bismo to promijenili, tražimo od Europske komisije da u duhu solidarnosti podnese prijedlog za financijsku potporu državama članicama koje bi mogle provoditi sigurne prekide trudnoće za građanke u Europi koje još uvijek nemaju pristup sigurnom i zakonitom pobačaju.

Nebrojeni životi i egzistencije su uništeni, poremećeni i izgubljeni zbog nedostupnosti sigurnog pobačaja. To se mora zaustaviti. Ovom europskom građanskom inicijativom krenut ćemo prema pravednijoj politici koja naše europske vrijednosti odražava na suosjećajniji i konkretniji način.

Internetske stranice inicijative u registru Europske komisije

https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2024/000004

Grma iz Funtane i Ugor iz Vrsara u zajedničkoj eko akciji čišćenja funtanjanskog podmorja  

ZAKLADA ISTRA: Na natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ pristigle prijave vrijedne više od 235.000 eura