in

Grma iz Funtane i Ugor iz Vrsara u zajedničkoj eko akciji čišćenja funtanjanskog podmorja  

Svi sudionici eko akcije u Funtani 18.05.2024.

Danas je u Funtani održana hvalevrijedna eko akcija čišćenja podmorja koju je organiziralo lokalno sportsko ribolovno društvo Grma. Ova inicijativa okupila je veliki broj lokalnih stanovnika, kao i iskusne ronioce iz ronilačkog kluba Ugor iz Vrsara, stvarajući snažan primjer zajedničkog djelovanja za očuvanje okoliša.

ronioci
Ronioci radili punom parom

Rano jutros uzbuđenje je bilo opipljivo na obali Funtane, gdje su se sudionici okupljali kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju čistog podmorja. Opremljeni maskama, perajama i ronilačkom opremom ronioci su zaronili ciljem uklanjanja otpada koji narušava morski ekosustav.

Predsjednik ribolovnog društva iz Funtane, Lorenco Štifanić, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom te istaknuo važnost ovakvih akcija. “Naša zajednica oduvijek je bila povezana s morem, a današnja akcija pokazuje koliko nam je svima stalo do očuvanja našeg okoliša. Zahvaljujem svim stanovnicima i roniocima koji su se pridružili ovoj inicijativi,” rekao je Štifanić.

lorenzo štifanić
Nakon eko akcije zasluženi ručak

Ronioci iz kluba Ugor, poznati po svojim brojnim ekološkim akcijama, te kolege iz Funtane predano su radili kako bi prikupili što više otpada. Nakon nekoliko sati intenzivnog rada, rezultati su bili vidljivi – na obalu su izneseni brojni predmeti, uključujući plastiku, stare gume, metalne ostatke i druge vrste otpada. Napunjena je puna „baja“ svakojakog smeća.

Osim samog čišćenja, akcija je imala i edukativni karakter. Volonteri su podučavali mlađe sudionike o važnosti očuvanja mora i pravilnom odlaganju otpada. Organizirani su i informativni štandovi na kojima su se dijelili leci o reciklaži i zaštiti okoliša.

“Svaki korak prema čišćem moru je važan,” naglasila je Romana Maružin, članica ronilačkog kluba Ugor iz Vrsara i dodala da ovakve akcije ne samo da pomažu u uklanjanju otpada, već i podižu svijest o problemu zagađenja mora.

ronioci
Eko akcija čišćenja podmorja Funtane

Završetak akcije obilježen je zajedničkim ručkom na otvorenom, gdje su sudionici razmjenjivali iskustva i dogovarali buduće slične aktivnosti. Atmosfera je bila ispunjena osjećajem postignuća i zajedništva, s jasnom porukom da zajedničkim naporima možemo napraviti značajnu razliku u očuvanju prirodnih resursa.

Ova eko akcija čišćenja podmorja u Funtani još je jedan primjer kako lokalne zajednice mogu djelovati zajedno za dobrobit okoliša, potičući održivi razvoj i očuvanje prirodnih ljepota koje ih okružuju.

otpad eko acija
Ronioci radili punom parom
smeće otpad
Iz mora izvadili puno otpada

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Prvo mjesto u državi za Emu Pilat iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile

Foto Tanja Kocijančić

My Voice My Choice: Porečani se odazvali potpisivanju peticije za siguran i besplatan pobačaj bilo gdje u EU