in

Na pomolu novo pogoršanje vremena uz obilnu kišu i vjetar. Upaljen i meteoalarm

Foto Marinela Žiković - Poreč

Prognoza DHMZ-a za danas: Djelomice sunčano, no sa zapada će postupno pristizati sve više oblaka. Od sredine dana mjestimična kiša očekuje se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a lokalno su mogući jače izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina. Navečer će se oborina proširiti i drugdje dok će na istoku i krajnjem jugu zemlje do kraja dana kiša vjerojatno izostati. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, ponegdje i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, poslijepodne i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 20 do 25 °C.

Zbog obilne kiše za hrvatski Jadran i predjele uz njega izdano je žuto upozorenje.

Prognoza za sutra, 25. : Promjenjivo oblačno, osobito poslijepodne s duljim sunčanim razdobljima. Povremeno kiša, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Oborina će biti češća i obilnija na Jadranu i predjelima uz njega, posebice u noći i ujutro. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju i na Jadranu jak, a na južnom dijelu i jugo. Najniža temperatura između 12 i 16, na Jadranu od 17 do 20 °C. Najviša temperatura od između 19 i 24 °C, u gorju malo niža, objavio je DHMZ.

Stabilizacije nema ni u drugom dijelu tjedna. Uz južinu, zadržat će se i dalje neobično toplo za listopad. Petak donosi novu obilniju oborinu, prognozira portal N1. Manje oborine bit će u danima vikenda, no ipak ne posve suho.

Istramet je objavio da imamo vrijeme bez stabilizacije. Tako je ukratko ovaj meteo portal opisao ono što nas očekuje idućih dana što se vremenskih prilika tiče, a za mnoge je ispravnije koristiti izraz neprilike. Prognostički modeli ucrtali su u svoje proračune obilne oborine, počevši već od drugog dijela utorka, a najmanje bi sve potrajalo, uz manje pauze, i do kraja tjedna. Neki odvažniji modeli slabije rezolucije čak idu toliko daleko da u kišnom ozračju ispraćaju i listopad.

U idućih 5 dana tako će ponovno najkišovitije biti šire riječko područje uz zapad Gorskog kotara, gdje će dobar dio oborina biti orografskog karaktera. Lokalno se vidi i preko 200 mm kiše.

Prvi korak u nastanku orografskih oborina je dolazak vlažnog zraka s mora zasićenog vlagom. Kada vlažni zrak naiđe na planinsku prepreku, npr. okolne planine oko Rijeke, zrak se prisilno podiže prema gore, smanjuje mu se tlak, a uzdizanjem se hladi. Hlađenje zraka dovodi do kondenzacije vodene pare u obliku kapljica ili kristala leda. Ova kondenzirana vlaga stvara oblake. Kada oblaci postanu dovoljno gusti i zasićeni vlagom, počinju ispuštati oborine. To je ujedno i razlog zašto najviše kiše padne na širem riječkom području te na zapadu Gorskog kotara, piše Istramet.

očevid policija požar zgarište foto policija

U Istri usred popodneva izgorio automobil. Čeka se rezultat očevida

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Teška nesreća na dionici Baderna – Pazin: Sudar auta i kamiona, cesta zatvorena za promet