in

Na snagu stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratne plastike u EU-u

Ilustracija Pexels

U svim zemljama članicama Europske unije u subotu, 3. srpnja, na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda poput plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki, štapića za balone, štapića za uši.

Zabranjene su i jednokratne ploče, šalice ili pribor za jelo izrađeni od biomase ili biorazgradive plastike. Isto se odnosi i na jednokratno posuđe izrađeno od kartona, čiji je samo mali dio izrađen od plastike ili je prekriven plastikom.

Trgovci su od subote dužni koristiti alternative za višekratnu upotrebu izrađene od stakla ili metala.

Međutim, proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su još uvijek na skladištu i dalje se mogu prodati do isteka zaliha.

Zabrana je predviđena direktivom koju je 2019.godine donijelo Vijeće Europske unije. Direktivom se uvode ograničenja za određene plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu temelji se na postojećem zakonodavstvu EU-a o otpadu, ali ide i korak dalje jer se u njoj postavljaju stroža pravila za one vrste proizvoda i ambalaže koji su među deset najučestalijih predmeta koji onečišćuju europske plaže. Novim pravilima zabranjuje se upotreba određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative. Osim toga, uvedene su posebne mjere za smanjenje upotrebe plastičnih proizvoda koji se najčešće odbacuju u okoliš kao otpad.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu u potpunosti su ili dijelom izrađeni od plastike i u pravilu namijenjeni za jednokratnu ili kratkoročnu upotrebu, nakon čega se bacaju. Jedan je od glavnih ciljeva ove direktive je smanjenje količine plastičnog otpada kojeg proizvodimo. U skladu s novim pravilima, do kraja 2021. bit će zabranjeni jednokratni plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za balone i štapići za uši, piše magazin Fenix.

Države članice postigle su dogovor da će do 2029. ostvariti cilj za skupljanje plastičnih boca od 90 % te će do 2025. plastične boce morati sadržavati najmanje 25 % recikliranog materijala, a do 2030. 30 %, objavio je portal N1.

Poreč ima mlade državne prvakinje – Niku Štetić i Ninu Gašparini

UMAG: U požaru izgorjela kamp prikolica u vlasništvu Slovenca