in

NAČELNIK VIŽINADE MARKO FERENAC: Novi vrtić najvažnija investicija – u planu i poticana stanogradnja

U Centru za posjetitelje Maraston uskoro i info punkt

Gradnja novog vrtića najznačajniji je ovogodišnji projekt Općine Vižinada, koja je za njega uspjela privući rekordno visok iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova. Konkretna je to demografska mjera i korak prema zadržavanju žitelja u tom malom mjestu koje se posljednjih godina značajno razvija. Osim vrtića, ova mala općina ima još podosta ambicioznih planova, što nam je bio povod za razgovor s načelnikom Markom Ferencom.

Ove godine počinjete s izgradnjom vrtića. U kojoj je fazi ovaj projekt i kada će početi gradnja?

Radi se o našem najvećem projektu ove godine kojim će se dodatno poboljšati demografska slika mjesta i kojim će se učiniti korak više ka tome da je Vižinada uistinu općina prijatelj djece. U okviru programa „Općina prijatelj djece“ provodimo niz aktivnosti usmjerenih ka unaprjeđivanju razvoja djece i stvaranju uvjeta za njihovo kvalitetno odrastanje, a projekt novog vrtića i jaslica je kruna svega toga. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna od čega je iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano 5,2 milijuna kuna, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo je 1,2 milijuna kuna, a ostatak ćemo namiriti iz kredita. U tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova, uključujući i opremanje, te se nadamo kako će izgradnja započeti u lipnju.

Drugi zanimljivi projekt je Centar za posjetitelje Maraston. U kojoj je fazi, koliko će ukupno koštati i tko će sve sufinancirati njegovu gradnju?

Do sada je u rekonstrukciju kuće Maraston i njenu prenamjenu u Centar za posjetitelje uloženo 2,8 milijuna kuna kroz dvije faze za što smo većinu sredstava ostvarili iz raznih fondova, a slijedi nam treća faza multimedijalnog tehničkog i sadržajnog opremanja centra procijenjene vrijednosti 1,3 milijuna kuna, od čega nam je Ministarstvo turizma odobrilo 400 tisuća kuna. Ova faza uključuje izradu i montažu potrebne opreme, nabavu multimedijskog interaktivnog sustava te tematizaciju i razvoj multimedijalnih sadržaja centra, a osnovne teme koje će biti prezentirane su Slatka Istra, život Carlotte Grisi i kultni film Kelly’s Heroes koji se snimao upravo u Vižinadi. Na taj način želimo turistima pružiti dodatnu turističku ponudu te oživjeti starogradsku jezgru Vižinade, a u sklopu centra od ove će godine djelovati i info punkt naše turističke zajednice. Uz to pripremamo niz raznih projekata usmjerenih u razvoj turizma kao što je uređivanje biciklističkih i pješačkih staza, izrada turističke karte, organizacija zanimljivih manifestacija te u konačnici kroz projekt Vižinada family card nastojat ćemo povećati lokalnu turističku potrošnju na način da što više naših gostiju posjeti lokalne proizvođače i ugostitelje. Brojke nam idu u prilog, lani smo zabilježili ukupno 5.044 dolazaka koji su ostvarili ukupno 40.733 noćenja, što je otprilike 4 posto više noćenja nego prethodne godine. Vjerujemo da će ove godine rezultati biti još bolji.

Koje su još važne investicije u ovoj godini u infrastrukturu, kulturu, gospodarstvo, škole, vrtiće…

Možemo izdvojiti asfaltiranje dijelova nerazvrstanih cesta u naselju Ritošin Brig te ceste koja vodi do groblja Božje Polje, dogradnju javne rasvjete i uvođenje besplatnog interneta kroz projekt WiFi4EU. Osim toga, nastavlja se ulaganje u kanalizacijski sustav Ritošin Brig, te se planira započeti izgradnju kanalizacijskog sustava za naselja Crklada, Grubici, Ferenci, Mekiši i Filipi, a što će provoditi Istarski vodozaštitni sustav Buzet. Također, Hrvatske vode osigurale su nam početnih 200 tisuća kuna za projektiranje kanalizacijskog sustava za naselja Lašići, Vrh Lašići, Bukori, Baldaši i Ohnići, a na spomenutom području planiramo u suradnji s Istarskim vodovodom projektirati i novu vodovodnu mrežu. Na razne natječaje prijavili smo brojne projekte za financiranje, a jedan od njih je i naš novi trg. No, novim načinom dodjele sredstava temeljem indeksa razvijenosti ostajemo često zakinuti, jer nas naša vrla Vlada smatra očito prerazvijenim područjem i na neki način izjednačava priobalje s kontinentalnom Istrom, što je apsolutno pogrešno i vrlo ograničavajuće u planiranju razvoja.

Razmišljate o programu poticane stanogradnje, izgradnji rekreacijskog parka i rekonstrukciji vatrogasnog spremišta. U kojoj su fazi ovi projekti?

Želja nam je dodatne napore uložiti u zadržavanje mladih obitelji na ovom području pa smo trenutno u fazi pregovora s Ministarstvom državne imovine kako bismo na dijelu državnog i općinskog zemljišta mogli planirati adekvatno rješenje poticajne stanogradnje. Rekreacijski park s piknik zonom i šetnicom planiramo na području brda Sv. Toma, a projekt je prijavljen na Program ruralnog razvoja za financiranje. Iz istog programa kroz LAG Sjeverna Istra za rekonstrukciju vatrogasnog  spremišta osigurano je 150 tisuća kuna i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole.

Upravo ste počeli s izradom Strateškog plana razvoja turizma – kako će se po vama razvijati Vižinada u idućih pet godina, u što ćete usmjeriti razvoj mjesta?

Prije nekoliko godina usvojili smo Program ukupnog razvoja općine koji je i preduvjet za financiranje investicijskih projekata iz EU fondova, a ovih dana je krenula i izrada strateškog plana razvoja turizma kao grane koja se sve više razvija na ovom području. Za navedeno smo isto tako ostvarili bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja u visini od 162 tisuće kuna, a cilj je utvrditi prioritete u razvoju turizma, dodatno povezati poljoprivrednu proizvodnju s turističkom ponudom te odrediti smjernice u kojem ćemo se smjeru razvijati. Zasigurno je da ćemo kroz ovaj dokument naš razvoj temeljiti na ruralnom, sportskom i zdravstvenom turizmu te nastojati što više valorizirati kulturne i prirodne resurse kojih imamo u izobilju, i ono što je najvažnije – usmjeriti se na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

ISTRAMET: Idući tjedan sunčano i osjetno toplije

Boćari porečke Istre osvojili PETI NASLOV DRŽAVNOG PRVAKA!