in

Načelnik Vižinade Marko Ferenac o projektima i EU novcu: Proširuje se vrtić, obnavlja nogometno igralište i ograničava turistička gradnja

Marko Ferenac - Foto Tanja Kocijančić

Svakako jedna od ljepših vijesti iz Općine Vižinade u posljednje vrijeme jest najavljen početak dogradnje postojećeg dječjeg vrtića. Da bude još bolje, dio sredstava stići će od države i to bespovratnih gotovo 163.000 eura, za što je načelnik Vižinade Marko Ferenac nedavno u Zagrebu potpisao ugovor o financiranju s Ministrom obrazovanja i znanosti Radovanom Fuchsom. Ugovor mu je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. U toj maloj općini na Poreštini broj djece stalno se povećava, a time i potreba za mjestima u vrtiću. Ovim projektom prate se potrebe roditelja i rast nataliteta – stvorit će se novi dnevni boravak za jasličku skupinu s 12 novih mjesta, čime će se ukupni kapacitet područnog vrtića povećati na 64 djece kojima je osigurano kvalitetno obrazovanje i skrb.  Projekt je prijavljen u partnerstvu s Općinom Kaštelir-Labinci, pa će u novoj jasličkoj skupini biti mjesta za sedmero djece iz Vižinade i petero iz te susjedne općine.

Vrtić u Vižinadi - Foto Tanja Kocijančić
Vrtić u Vižinadi – Foto Tanja Kocijančić

Vižinada, osim ovog, planira i druge važne investicije u 2024. Razgovarali s načelnikom Ferencom o planovima i postavili nekoliko pitanja. Odgovore čitajte u nastavku.

Koje su najvažnije investicije planirane u komunalnu infrastrukturu u ovoj godini?

Nastavljamo brojne komunalne aktivnosti, od asfaltiranja cesta i nogostupa, do uređenja javne rasvjete i dječjih igrališta. Prioritet će nam biti uređenje pješačke komunikacije i postizanje veće sigurnosti u prometu u naselju Vižinada kroz izgradnju dva nogostupa, ali i rješavanje pitanja oborinske odvodnje. Od ostalih komunalnih projekata ističemo projekt proširenja groblja Sv. Vital, te izgradnju i uređenje nerazvrstanih cesta u naseljima.

Koji su vam ove godine prioriteti što se tiče ulaganja?

Prioriteti ulaganja su svakako projekti koji se financiraju iz EU fonodva i drugih izvora. Prvi među njima je projekt dogradnje područnog dječjeg vrtića Vižinada za kojeg je iz programa NPOO osigurano 162.000 eura, dok se razlika do ukupne investicije osigurava u proračunu općine. Drugi važan projekt je rekonstrukcija nogometnog igrališta Fabrika za koji je iz Ministarstva turizma i sporta odobreno oko 41 tisuću eura, a radi se o rekonstrukciji travnjaka, postavljanju automatskog navodnjavanja te nabavi rekvizita za obavljanje sportskih treninga. Između ostalog, dovršavaju se dva dječja igrališta, jedno u centru Vižinade, a drugo kod dječjeg vrtića čime našim najmlađima nastojimo osigurati što kvalitetnije uvjete odrastanja.

Uređuju se novi uredi u općinskoj zgradi za iznajmljivanje - Foto Tanja Kocijančić
Uređuju se novi uredi u općinskoj zgradi za iznajmljivanje – Foto Tanja Kocijančić

Krenuli ste obnavljati općinsku zgradu – kako stojite s tim projektom? Koliko će novih prostora biti te ima li već zainteresiranih za zakup? Najavili ste i novu zdravstvenu stanicu. Kako stojite s time?

Obnova općinske zgrade ide u fazama, kako nam financijske mogućnosti dozvoljavaju. Nakon što smo uredili općinske prostore i zamijenili vanjsku stolariju, krenuli smo projektirati derutni dio na katu koji se uglavnom koristio kao spremište. Prvom fazom radova odrađeni su tzv. grubi radovi uređenja dva ureda za najam, arhive za potrebe općine, te zajedničkog dijela koji se sastoji od sanitarnog čvora, čajne kuhinje i spremišta. U drugom se dijelu obavljaju obrtnički radovi do pune funkcionalnosti uključujući gletanje, bojanje i uređenje podova, te vanjsko stubište kao zaseban ulaz u ovaj dio zgrade općine. Radove planiramo dovršiti do lipnja i potom raspisati natječaj za zakup tih prostora za koje već imamo nekoliko zainteresiranih.
Nakon što definiramo točnu lokaciju zdravstvene stanice započet ćemo se s njenim projektiranjem. Trenutno se razmatraju dvije potencijalne lokacije.

vizinada vižinada
Sjedište Općine Vižinada – Foto Tanja Kocijančić


Donijeli ste niz novih odluka o porezima. Što se mijenja i zašto?

Vijeće je donijelo niz odluka o porezima, pa će tako porez na kuće za odmor iznositi 4 eura po metru korisne površine objekta, a paušalni porez po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj iznosit će 50 eura po krevetu, odnosno jedinici. Važno je napomenuti kako porez na dohodak nije mijenjan te će zbog ukidanja prireza od tri posto građani na području Općine Vižinada od 1. siječnja imati viša primanja. Smatramo da ovakva porezna opterećenja nisu velika, osobito iz razloga kada pogledamo vlasništvo kuća za odmor na našem području.


Što očekujete od turističke sezone ove godine? Imate li u vidu neke restrikcije u gradnji kako biste zaštitili prostor od prekomjerne izgradnje objekata za turistički odmor?

U tijeku su izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine te svakako idemo u smjeru zaštite prostora od prekomjerne izgradnje i poticanja tradicijske gradnje. Nažalost u cijeloj Istri
dešavaju se naselja duhova i to je nešto što je vrlo teško zaustaviti, ali se promišljenim odlukama i ponekim restrikcijama može koliko toliko utjecati da se te promjene dešavaju sporije i da se barem zaštiti ono što se još uvijek da spasiti. Od sezone očekujemo da će biti na tragu
prošlogodišnje. Zajedno s Turističkom zajednicom planiramo niz događaja i sadržaja. Orijentirani smo na kvalitetu ponude i uvjeren sam da će se to ubuduće sve više cijeniti i tražiti.

Foto Crveni križ

Akcija darivanja krvi u petak u Umagu

lions klub poreč mjerenje šećera tržnica 20-11-2021

U četvrtak Dan otvorenih vrata Lions kluba Poreč uz degustaciju vina