in

Nacionalni stožer: 713 slučajeva, umro šesti zaraženi, 26 osoba na respiratoru

Dosad 893 osoba prekršilo mjeru samoizolacije

– U Hrvatskoj je od jučer u 15 sati zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 713, a šest osoba je dosad preminulo, poručio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare u 14 sati.

Obavljeno je ukupno 5.900 testiranja.

– Umro je gospodin u KB Dubrava, teški bolesnik sa moždanim udarom i vrlo teškom stanju, 1936. godište, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na respiratoru je 26 bolesnika, otpuštenih je 52.

– Stanje je zadovoljavajuće, rezultat je zajedničkih napora, vjerujem da ako ustrajemo na ovaj način da ćemo epidemiju proći sa što manje štetnih posljedica, odgovorno ponašanje je ključ uspjeha, rekao je Beroš.

– Saniran je dimnjak u Petrovoj bolnici oštećen u potresu, uključeno je grijanje, nedonoščad iz KB Dubrava je prebačena natrag u Petrovu, poručio je Beroš.

Beroš je izvijestio da je u Hrvatsku stiglo putem zajedničke nabave Europske komisije više od 800 respiratora. Također je rekao da se danas u 14.20 sati očekuje slijetanje aviona iz Šangaja u Zagreb s opremom, koji nosi 13 tona zaštitne opreme.

Naše obrambene pozicije su znatno ojačane, zdravstveni sustav imat će adekvatnu zaštitnu opremu, poručio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić govorila je o stanju 26 pacijenata na respiratorima.

– Sve osobe koje su na repiratoru, imaju teški oblik bolesti, većina njih može biti kritčno, nemam pojedinačno sve informacije. Očekujemo još jedno stavljanje na respirator. To su ozbiljna stanja, to su starije osobe. Hvala što ste postavili to pitanje, na jasan način možemo pokušati ljude upozoriti što ih može čekati ako se ne paze stariji i kronični bolesnici. Molim takve osobe da se pridržavaju pravila, te mlađe da im pomognu, rekla je Markotić.

Na primjedbe o radu specijaliziranih lokala u zatvorenim tržnicama, odgovorio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Odlučili smo otvoriti lokale u zatvorenim tržnicama, to se odnosi i na ribarnice. Svi koji ispunjavaju higijenske uvjete i mogućnost održavanja distance, mogu otvoriti, rekao je.

KORONA-KRIZA: Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor

korona covid

Istarski Stožer: Nedjelja s ukupno 5 hospitaliziranih u pulskoj bolnici