in

Stiže fronta s kišom i nižim temperaturama. Iznenadit će vas prognoza za listopad

Istramet/Foto Marinela Žiković

Iako smo susjedi, utorak je u Istri i na Kvarneru obilježilo u potpunosti različito vrijeme, piše Istramet. Dok se gotovo cijela Istra grijala na 30 °C, na Kvarneru je bilo intenzivnih grmljavinskih pljuskova. Ti su pljuskovi lokalno donijeli obilniju kišu, a naročito se ističe otok Krk gdje je izmjereno do 28 mm (Ponikve). Umjeren pljusak zabilježen je i na krajnjem istoku Istre, meteorološka postaja Ripenda Vicani tako je zabilježila 13 mm.

Promjenjivo vrijeme uz nešto niže temperature zraka očekuje nas do nedjelje, a pritom su izgledna dva perioda promjenjivijeg vremena. Prvi u četvrtak, dok ozbiljniju frontu očekujemo u subotu, o čemu više možete čitati u Istrametovoj trodnevnoj prognozi.

Nakon promjenjivijeg razdoblja, sve je izglednije kako ćemo ući u pravo bablje ljeto koje bi se moglo zadržati i tijekom prvog dijela listopada! Zahvaljujući novom jačanju sredozemne anticiklone, vrijeme će se stabilizirati početkom idućeg tjedna, a dnevne temperature zraka u danima iza ponovno bi mogle porasti do 30 °C.

Hoće li se takvo stanje zadržati dulje vrijeme, još je rano reći, međutim sve više modela ide u smjeru dugotrajne stabilizacije uz nastavak iznadprosječne topline. Iako ulazimo u posljednju trećinu rujna, možemo slobodno reći kako ljetu nije kraj! (P. Radovan/Istramet)

Prognoza:

ČETVRTAK – U noći nestabilnije vrijeme uz mjestimičnu kišu, a mogući su i lokalni grmljavinski pljuskovi uz veće količine kiše u kraćem vremenskom roku. Danju očekujemo i sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren, u prvom dijelu dana ponegdje jak jugozapadnjak, a zatim jugo. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 22 i 26 °C.

PETAK – Djelomice sunčano i vjetrovito vrijeme, u gorju i oko gorja uz mogućnost mjestimične kiše i pljuskova. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 24 i 28 °C.

Foto Biciklistički klub Žminj - TZ Žminj

Za Dan općine Žminj: Dođite na gastrobiciklijadu „S piruonon po Žminjšćine“ – pedalirajte i kušajte pršut, sir…

Foto Pixabay.com - Ilustracija

Oprez! Povlače se dvije vrste salame – sadrže opasnu bakteriju!