in

Oprez! Povlače se dvije vrste salame – sadrže opasnu bakteriju!

Foto Pixabay.com - Ilustracija

Kako je objavio Državni inspektorat, povlače se dvije vrste salame zbog opasne bakterije.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače da proizvođač Lovski d.o.o., Čazma, zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes iz predostrožnosti opoziva LOT brojeve sljedećih proizvoda:

Salama s mesom divlje svinje 80g, LOV2923210723, upotrijebiti do 19.10.2023.

Salama s mesom jelena 80g, LOV4023210723, upotrijebiti do 19.10.2023.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Podaci o proizvodu

Proizvođač: Lovski d.o.o., Franje Vidovića 59D, Čazma

Maloprodaja: Mini mljekara Veronika d.o.o., Put Matije Gupca 5, 49216 Desinić

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedene proizvode.

Izvor Hapih.hr

Listerija ili listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a u ljudski organizam dospijeva kontaminiranom hranom, tj. bakterijom iz zagađenih mliječnih proizvoda ili sirovog povrća. Navedeni patogeni mikroorganizam prisutan je diljem svijeta u okolišu i crijevima sisavaca, ptica, ljuskara i paučnjaka. Može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav (meningitis), pa čak i smrt. Osjetljive skupine su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sustavom.

S obzirom na to da se patogen razmnožava unutar velikog raspona pH i temperature, da je otporan na visoku koncentraciju natrijevog klorida i preživljava zamrzavanje, predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje. Uzročnik se može pronaći u vodi, tlu i životinjskom izmetu, a što se prehrambenih proizvoda tiče, može biti prisutan u sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima, određenoj obrađenoj hrani (npr. meki sirevi). Cijeli članak o ovoj boesti pročitajte na linku: https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/listerija-listerioza-uzroci-simptomi-i-lijecenje

Istramt -foto marinela žiković

Stiže fronta s kišom i nižim temperaturama. Iznenadit će vas prognoza za listopad

voda pixabay špina ilustracija

U četvrtak 21.9. bez vode dio Musaleža