in

Naši prvi susjedi u Sloveniji ušli u “crveno” – Evo što trebate znati ako planirate za Kopar i Portorož

Naši prvi susjedi u Sloveniji, Obalno-kraška regija, od danas su u “crvenom”. Naime, u zadnjih 14 dana premašila je granicu od 140 aktivnih novih infekcija koronavirusom na 100.000 stanovnika. Kako su jučer objavile koparske Primorske novice, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla je u srijedu na 170, što znači da je Obalno-kraška regija također svrstana među crvene slovenske regije. To znači da će mjere za crvene regije stupiti na snagu sutra u Obalno-kraškoj regiji stupiti u petak.

U crvenim regijama u Sloveniji primjenjuju se sljedeće privremene mjere: obvezno nošenje zaštitne maske na javnim mjestima, zabrana pružanja sportsko-rekreacijskih usluga u fitnes centrima i zatvorenim sportskim objektima, osim sportskih natjecanja i treninga za registrirane sportaše, zatim zabrana ugostiteljskih aktivnosti u ugostiteljskim objektima (gostionice, restorani, kafići, slastičarnice, zalogajnice i barovi), osim u smještajnim objektima u kojima je dopuštena samo usluga sjedenja. U prostoru frizerskih i kozmetičkih salona istovremeno može biti samo jedan klijent, zabranjen je prolaz između regija…

Obalno-kraška regija, koja obuhvaća osam općina, a to su Ankaran, Divača, Hrpelje Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana, bila je posljednja narančasta regija u zemlji koja je bila podvrgnuta nešto manje strogim mjerama, pišu Primorske novice.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, piše Jutarnji list, jučer je slovenska vlada odlučila da će od subote doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti – zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i poduzećima.

Mjere koje je jučer donijela vlada ne uključuju zatvaranje u okviru općinskih granica, kako je to bilo na proljeće, iako se ta mogućnost s obzirom na situaciju ne isključuje u potpunosti, ali da ostaje na snazi zatvaranje u okviru statističkih regija. Trenutno je svih 12 slovenskih regija u “crvenom”, s regionalnim lockoutima i zabranom napuštanja granica regija, osim na posao i s posla.

Ponuda poslova u Istri: Traži se direktor Vinistre, zidari, dentalni asistent, prodavači…

POREČ – Mlađe kadetkinje izgubile od OK Funtana-Vrsar