in

Nacionalni stožer: 3.955 novih i 10.626 testiranih, umrlo 68 ljudi

Ilustracija Pixabay

JUČER smo u Hrvatskoj imali 4.534 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše dosad, a testirano je 11.166 osoba. Preminulo je 48 pacijenata.

U zadnja 24 sata zabilježeno je 3.955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.190. Među njima je 2.427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.
 
Preminulo je 68 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143.370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2.032 preminule, ukupno se oporavilo 117.148 osoba od toga 3.639 u posljednja 24 sata. Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata, javlja Nacionalni stožer 4. prosinca.

Liječnik iz covid-bolnice Bruno Baršić govorio je za RTL Direkt o tomu zašto i mlađi, zdravi ljudi završavaju u bolnici, neki i s težim komplikacijama. Objasnio je  što se to događa tog desetog, jedanaestog ili četrnaestog dana bolesti i zašto se ljudima stanje tako naglo pogorša.

“Zato jer je to prirodni tijek bolesti kod srećom malog postotka bolesnika. Puno je zaraženih pa je onda taj postotak veći. Tok bolesti ide tako da počne kao gripozni stadij. Oko 5-6 dana je prvo pogoršanje stanja, a tada je to upala pluća, potreban je kisik. Onima kojima treba od početka 14-15 litara kisika, kod tih dolazi do nemogućnosti ulaska kisika u krv. Ono što je sljedeće pogoršanje je, kod jednog dijela bolesnika dolazi do oštećenja pluća. Proširuju se krvne žile… Prvo se ljudima pogorša plućna funkcija”, kazao je.

Rekao je kako bolest ostavlja dugotrajne promjene na plućima, a progovorio je i o težim kliničkim slikama kod mladih ljudi, piše Index. 

“Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, vjerojatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite. Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima nismo vidjeli, kao ni posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne”, kaže.

POREČ: Božićna jelka stigla na Trg Joakima Rakovca kao dar obitelji Nenadović

KONGRES TURISTIČKE INDUSTRIJE – Ostojić: “Cjepivo neće riješiti sve probleme u putovanju i turizmu”