in

KONGRES TURISTIČKE INDUSTRIJE – Ostojić: “Cjepivo neće riješiti sve probleme u putovanju i turizmu”

Veljko Ostojić - Ilustracija

KONGRES HRVATSKE TURISTIČKE INDUSTRIJE

U utorak i srijedu održan je najveći online kongres hrvatske turističke industrije, i to paralelno 22. Kongres hotelijera u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i 14. Kongres kampinga Hrvatske u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

U prvom programskom danu predstavnike turističkog sektora podržali su svojim sudjelovanjem ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, kao i potpredsjednik Vlade i ministar unutrarnjih poslova Davor Božinović.
Okupljeni su još jednom zaključili kako su turistički djelatnici ove godine pokazali da imaju znanja i kapaciteta napraviti vanserijski rezultat i u kriznim vremenima. Bez relativno dobrog rezultata u turizmu gospodarski pad ove godine obilježene koronakrizom bio bi još veći.

Iako se mnogo nade za sljedeću sezonu polaže u cjepivo koje prema riječima stručnjaka jedino može efikasno zaustaviti širenje koronavirusa, tu su okupljeni složni da trebamo biti oprezni. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović je poručio da unatoč cjepivu moramo napraviti sve da bi se gosti kod nas osjećali što sigurnije.
 
“Cjepivo neće riješiti sve probleme u putovanju i turizmu. Izvjesno je da će do početka sljedeće sezone samo jedan dio populacije biti procijepljen i realno je očekivati da će značajan dio i sljedeće godine biti u znaku pandemije i mjera. U takvom kontekstu trebamo pripremiti i detaljno razraditi scenarije kako ćemo na razini države i sektora definirati mjere za prelazak preko granice, u prometu, u hotelima i ostalim objektima. Već sada je vrijeme za početak pripreme , a ako to kvalitetno napravimo, pobrinemo se za kvalitetnu epidemiološku situaciju u zemlji  i potaknemo kreiranje sustava na razini EU koji će omogućiti nesmetani turistički promet turistička godina može biti uspješna”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).
 
Ostojić je naglasio da će se i sljedeće godine više tražiti izdvojeni objekti te kampovi koji su i ove godine ostvarili dobre rezultate, a i dalje će biti izražena last minuta potražnja.
 
“Iduća godina sigurno ne može biti lošija od ove. Blizu smo tradicionalnim tržištima i to je naša prednost, dok će se neki segmenti, poput avioprometa i turoperatorskog poslovanja puno sporije vraćati. Sljedeće godine moguće je ostvariti 70 posto prometa iz 2019. godine”, poručio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave tvrtke Maistra d.d.

Izvor Hrvatska udruga turizma

maskice maska korona covid

Nacionalni stožer: 3.955 novih i 10.626 testiranih, umrlo 68 ljudi

VIŽINADA: Glasajte za radove Zorane Geržinić i Mercedes Baldaš