in

Njemačka i Švicarska ukidaju ograničenja za putovanja u Hrvatsku, nekoliko županija proglašeno “zelenom zonom”

Plaža Monte/Foto TZ Rovinj

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošlog je tjedna cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone, što je odlična vijest na samom početku ljetne sezone s obzirom na to da se ECDC-ova karta smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste. Jadranska obala prema trenutnom stanju sada je u žutoj zoni kao i najveći dio europskog kontinenta.
Velike dijelove Hrvatske i što je još važnije, neke turistički izuzetno značajne županije, od ponedjeljka je s liste rizičnih područja skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch. U zelenu zonu tog uglednog instituta ušle su Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Splitsko-dalmatinska županija.

Cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula je i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid ali putuju kopnenim putem.

Uzimajući u obzir trenutno epidemiološko stanje kao i prognoze za naredne tjedne te ako se u idućem razdoblju ne dogodi nešto nepredviđeno, cjelokupni rezultat sezone mogao bi biti značajno bolji od onog protekle godine, ali još uvijek ispod rekordne 2019., smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

”Ono što je ključno jest da osiguramo kvalitetnu epidemiološku situaciju što dulje, po mogućnosti da barem do listopada budemo “zeleni”. I da aktivno komuniciramo pozitivne vijesti o sigurnosti turista. U tom slučaju nitko nam ništa ne može jer ćemo biti najsigurniji i najbliži Mediteran”, poručio je Ostojić.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac otkrila je podatak da je austrijsko ukidanje ograničenja za Hrvatsku deset dana prije plana turističkom sektoru omogućilo značajniji turistički promet iz ove zemlje pri kraju vjerskih blagdana Duhova: 

‘Mislim da smo napravili izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Vjerujem kako će se epidemiološka situacija nastaviti poboljšavati u čemu će nam zasigurno pomoći cijepljenost stanovništva te nastavak pridržavanja epidemioloških mjera. Turističke brojke već su sada znatno bolje nego lani, što nas iznimno veseli i ohrabruje”, komentirala je Brnjac.

Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog turoperatera I.D. Riva Tours smatra da smo vrijednost njemačkog tržišta potvrdili prošle godine kada je u Hrvatskoj bilo više od 1,5 milijuna Nijemaca zbog čega ove godine možemo očekivati znatno bolje rezultate: 

”Izuzetno je važno da naši gosti kad se vraćaju ne moraju u karantenu. Sve počinje od epidemiološkog stanja, to je najvažnije”, rekao je Ognjenović.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Mladići uhićeni odmah nakon provale u automobil

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva