in

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva

Prošli tjedan odlukom Stožera civilne zaštite državljanima zemalja Europske unije i regija članica schengenskog prostora omogućen je ulazak u Hrvatsku i ako su primili samo jednu dozu cjepiva protiv covida ako je doza primljena prije više od 22 dana u trenutku prelaska granice.

-Negativan PCR test sada može biti star i 72 sata od trenutka uzimanja testa do dolaska na granicu, a za ulazak je po novome dovoljna i jedna doza cjepiva, ako je prošlo više od 22 dana od primanja prve doze cjepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya  i AstraZeneca’, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pri čemu je podsjetio da je Hrvatska već izdala oko 100.000 EU digitalnih potvrda te da je hrvatski granični sustav opremljen tehnologijom koja provjerava valjanost takvih potvrda.

Diljem granice postavljeno je 300 čitača potvrda što će dodatno ubrzati prelazak preko granice turistima iz Njemačke, Italije i Danske koje već izdaju digitalne certifikate. Hrvatska je među prvim zemljama EU-a koja je krenula u uspješnu primjenu digitalnih potvrda, a u sustav bi se ovog tjedna trebala uključiti i Austrija.

rovinj

Njemačka i Švicarska ukidaju ograničenja za putovanja u Hrvatsku, nekoliko županija proglašeno “zelenom zonom”

Velik interes turista za praćenje epidemiološkog stanja po županijama