in

Nova pravila za prelazak granice i nošenje maski

Hrvatski Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je da nošenje zaštitnih medicinskih maski više neće biti obvezno na događanjima na kojima će prisustvovati osobe s digitalnom covid potvrdom. Nove mjere su na snazi od 1. srpnja.

„Time šaljemo poruku da će digitalne covid potvrde biti zamjena za nošenje maski za lice u sve više situacija. Što se tiče prelaska granica, svi građani EU-a mogu ući u Hrvatsku uz predočenje digitalne potvrde. Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su tri povjerenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo goste puštati kao i dosad – s potvrdama o cijepljenju, preboljenju bolesti i testiranju brzim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata“, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnji poslova Davor Božinović.

Za turiste iz trećih zemalja izvrsna je vijest da više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza – da su cijepljeni, preboljeli covid ili da su nedavno testirani.

Izvor Hrvatska udruga turizma

S radom startao 5. novigradski ljetni kamp Movingrad

Talijan falsificirao covid test pred policajcima