in

NOVE MJERE: Od danas, 20. srpnja, Slovenija uvodi novost na graničnim prijelazima s Hrvatskom

Slovenija na svim graničnim prijelazima s Hrvatskom od ponedjeljka izdaje rješenja o obveznoj karanteni građanima iz “crvenih zona”

Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obveznoj karanteni onima koji dolaze iz “crvenih” zona na svim graničnim prijelazima s Hrvatskom, potvrdio je u petak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije covida-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a tranzitiraju preko Hrvatske, piše Novi list.

Njima su se do sada odredbe o obvezujućoj karanteni izdavale samo na 4 prijelaza.

Odredbe o karanteni uručivat će granična  policija, nakon što ih automatski, u elektroničkom obliku,  izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati 5 do 7 minuta, kazao je Hojs.

Dodao je da se u vrijeme velikog prometa u dane vikenda na prijelazima mogu očekivati i duža čekanja, osobito na glavnim prijelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. žutoj listi manje sigurnih država, što znači da slovenske turiste koji borave na ljetovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karanteni, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo tranzitirali, te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentirati.

Zadnja tri dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta,  da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji, te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra  znakom da je širenje zaraze pod kontrolom, piše Novi list.

apartmani, iznajmljivanje,tabla

Gostiju nigdje, a na papiru 55 posto lanjskog prometa?! Covid-19 razotkrio koliko je turista bilo ‘na crno‘

PLENKOVIĆ OBJAVIO PLAN OTVARANJA U TRI FAZE: Prva počinje u ponedjeljak, evo kada kreće rad škola, vrtića, kafića, frizera, kad će biti državna matura...

Detalji prve reforme nove Vlade: Smanjuje se broj zamjenika (grado)načelnika i župana, ali i vijećnika