in

NOVIGRAD: Antifašisti iz cijele Istre na komemoraciji u spomen na Irmu i Antona Benčića te Antona Ružića

Foto SanjaBosnić/Tiramola - Gente nostra

Milos: Mi stojimo na ispravnoj strani povijesti i jasno ćemo  uvijek reći Ne fašističkoj i nacističkoj ideologiji

Povodom 78. obljetnice pogibije Irme Benčić, njenog oca Antona i partizana Antuna Ružića iz Labina, održan je jučer tradicionalni komemorativni skup u prisutnosti brojnih uzvanika. Najprije su delegacije Grada Novigrada, antifašističkih udruga, te udruge Josipa Broza Tita položile vijence uz spomenik u Bužiniji gdje su ubijeni 1. ožujka 1945., te uz bistu Irme Benčić u parku u centru grada koji nosi njeno ime. Potom je u Centru za manifestacije održan kulturu kulturno-umjetnički program kojega su izveli učenice i učenici dviju novigradskih osnovnih škola, te mješoviti pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada, pod ravnanjem maestra Branislava Ostojića.

Foto SanjaBosnić/Tiramola - Gente nostra
Foto SanjaBosnić/Tiramola – Gente nostra

Prije izvođenja svečanog programa okupljenima se obratio pozdravnim riječima dobrodošlice i prigodnim govorom, domaćin, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, istaknuvši zadovoljstvo odazivom velikog broja uzvanika, različitih generacija iz svih krajeva Istre, čime se potvrdilo da se na ovim prostorima poštuju i njeguju tekovine antifašizma.

-Ovo je višeznačan dan u kojem se prvenstveno prisjećamo naših ljudi, prije svega Novigrađanke Irme Benčić koja je izgubila svoj život zbog vjere u ispravne ideale. No, to je i dan u kojem smo potaknuti odati počast svim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv najvećega zla prošloga stoljeća, nacizma i fašizma, jer nažalost, i danas živimo u trenutku u kojem svjedočimo novim oblicima fašizma u društvu. Svi mi prisutni u ovoj dvorani vjerujemo u iste ideale, u iste univerzalne vrijednosti antifašizma i slobode kao nekad i Irma. Iako smo sve do nedavno vjerovali da je rat u Europi nezamisliv, novija zbivanja u Ukrajini pokazala su da baš i nije tako. S druge strane taj rat ukazuje i na europsku solidarnost i jedinstvenu podršku tom narodu, pa ovaj dan možemo obilježiti kao dan nade u bolju budućnost i dan sjećanja na civilizacijske vrijednosti koje su temelj našeg društva, dan u kojem svi zajedno podižemo glas da nas čuju kako mi stojimo na ispravnoj strani povijesti i jasno ćemo  uvijek reći Ne fašističkoj i nacističkoj ideologiji, rekao je Milos.

Foto SanjaBosnić/Tiramola - Gente nostra
Foto SanjaBosnić/Tiramola – Gente nostra – Polaganje vijenaca u Parku Irme Benčić

Sličnu je poruku uputio i potpredsjednik UA Bujštine Mojmir Stanić, osvrnuvši se negativnosti u današnjem hrvatskom društvu glede depopulacije, gospodarske krize, socijalne problematike, pada životnog standarda i inflacije, kao pokušaja revizije prošlosti te da je ova država sve manje antifašistička, a sve više za „dom spremna“.

Posljednji se prigodnim govorom obratio s pozornice Edo Jerman potpredsjednik SABA RH i SUA IŽ, ujedno i predsjednik UA Buzeta s delegacijom iz Buzeta.

– Naš glas se samo čuje ako smo  omasovljeni, čime potvrđujemo da nas ima i da mi cijenimo vrijednosti antifašizma i da ćemo to činiti i ubuduće. Međutim, stanje u Lijepoj našoj nije baš blistavo po pitanju antifašizma. Poznajem situaciju u cijeloj Hrvatskoj i mogu reći da je tužno kad čujemo neke podatke kako se ponašaju određene vlasti prema antifašistima. Istra je posebna, no u zadnje vrijeme se i tu situacija mijenja. Istra više nije što je bila u svim sredinama nekada. Neke se stvari mijenjaju, kazao je Jerman.

Cijeli članak pročitajte na portalu Gente nostra – Tiramola na linku https://nasiljudi-gentenostra.hr/vijest/novigrad-komemoracija-u-spomen-na-irmu-i-antona-bencica-te-antona-ruzica-okupila-brojne-antifasiste-iz-cijele-istre/4740

Bez vode u četvrtak 2. ožujka naselja oko Vižinade i Kadumi

Nadstrešnica kod Osnovne škole Fiinida - Foto Grad Poreč

POREČ: Obnovljene ulice Stipe Rajka i Motovunska, proširen i ulaz u Červar Porat…