in

NOVIGRAD: Austrijski supružnici Wischer donirali vrijednu opremu DVD-u

Na adresu novigradskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis stigla je vrijedna donacija – četiri medicinske torbe prepune suvremene opreme za pružanje prve pomoći i druge hitne medicinske intervencije.

Opremu vrijednu 12-ak tisuća kuna novigradskim DVD-ovcima donirali su supružnici Gerhard i Martina Wischer, iz austrijskog St. Antona nedaleko Wolfsberga, koji Novigrad posjećuju već godinama, te u njemu često borave.

Vrijednu opremu supružnici Wischer predali su u prostorima DVD-a Neapolis predsjedniku udruge Valmiju Fabrisu, u društvu nekolicine drugih članova i članica DVD-a, a ovoj lijepoj gesti svjedočio je i novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

U pratnji austrijskog para bio je pak Novigrađanin Slavko Mautner Vava, kojem u velikoj mjeri pripadaju zasluge što je do ove donacije došlo. On je naime igrom slučaja doznao kako bi novigradskim vatrogascima dobro došla takva oprema, prenio je to Gerhardu Wischeru, s kojim se poznaje već godinama, a ovaj je uskoro u Novigrad donio torbe s vrijednom opremom kako bi ih donirao DVD-ovcima. Torbe su tako završile u rukama novigradskih vatrogasaca, a najavljeno je i kako će prvom prilikom – kada epidemiološke prilike to dopuste – snaha Wischerovih, inače medicinske struke, doći u Novigrad i održati kratki tečaj kako bi uputila DVD-ovce u korištenje opreme koju su dobili na poklon.

Prilikom primopredaje medicinskih torbi predsjednik DVD-a Fabris zahvalio je na vrijednoj donaciji, ističući kako će im ona biti od velike pomoći i pružati dodatnu sigurnost u intervencijama.  

Gradonačelnik Milos također je zahvalio supružnicima Wischer na donaciji, kao i Mautneru koji je pritom pomogao, te pohvalio ovu inicijativu koja će novigradskim DVD-ovcima pomoći da još bolje i kvalitetnije brinu o sigurnosti i zaštiti svojih sugrađana. Izrazio je usput zadovoljstvo što su supružnici Wischer već godinama česti gosti Novigrada, a odnedavno ovdje imaju i kuću za odmor, pa im je Novigrad na neki način drugi dom.

Potvrdili su to i sami Wischerovi, koji nam kažu kako u Hrvatsku odnosno u Istru dolaze već više od 20 godina. Prvo odredište bio je Umag, a već 13 godina dolaze u Novigrad. U ovdašnjoj marini usidrili su prije 13 godina svoju brodicu, te u nju nerijetko dolazili, a prošle su godine u Novigradu kupili i kuću za odmor, u koju – kako kažu – dolaze kad god imaju priliku. Koliko su zavoljeli Novigrad svjedoči i činjenica da su upravo ovaj gradić odabrali kao mjesto na kojem su lani udali kćer.Dodajmo ovdje kako su se supružnici Wischer već iskazali kao humanitarci. Prije šest godina, također na inicijativu Slavka Mautnera, inače Slavonca rodom iz Osijeka, pomogli su stradalima u tadašnjim velikim poplavama na istoku Hrvatske. Naime, Slavko i njegova supruga Dubravka slali su humanitarnu pomoć stradalima u Gunji, pa se tome htio pridružiti i Wischer. Rezultat toga su vrijedne donacije hrane, odjeće, bijele tehnike i drugih potrepština koje su završile u Gunji, a kruna svega bila je donacija Wischerovih zahvaljujući kojoj je jedna tamošnja obitelj u potpunosti obnovila i opremila uništenu kupaonicu, te nabavila još neke kućanske aparate.

U ČAST SV. MAURU U VARVARIMA: Online izložba „I dalje živi Mavrova 2020.“

Rezultati 2. kola u Sv. Petru u Šumi 16. sezone Istarske zimske lige u trčanju