in

NOVIGRAD: Gotova je sanacija crkve Svete Agate i zida na starom groblju

Dovršena je sanacija crkvice Svete Agate na starom gradskom groblju, nakon što je utvrđeno da je statika ovog vrijednog spomenika novigradske kulturno-povijesne baštine narušena. U isto vrijeme proveden je u neposrednoj blizini i drugi investicijski zahvat, sanacija vanjske strane zida starog groblja.

Radovi na crkvici natječajem su povjereni žminjskom Kapitelu, ovlaštenom i licenciranom za ovu vrstu radova na građevinama od kulturno-povijesne vrijednosti. Radovima vrijednim 355 tisuća kuna obuhvaćena je sanacija krovišta, te stabilizacija temelja i zidova. Obnovu crkvice sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu do 150.000 kuna. Nositelj investicije je novigradska župa Svetog Pelagija. Radove na sanaciji zida starog groblja, vrijedne 165.000 kuna, obavio je pak građevinski obrt Tašo iz Novigrada.

Uređena crkvica Sv. Agate

Da podsjetimo, crkva Svete Agate vrijedan je primjer troapsidalne romaničke sakralne arhitekture. Zanimljiva je zbog svoje trobrodne strukture natkrivene dvoslivnim krovom, te zbog specifičnog svetišta izduženoga kornim prostorom središnje apside. Crkva se datira u rasponu od IX. do XIII. stoljeća. Uz pretpostavljeni karolinški utjecaj, na crkvi su vidljiva obilježja regionalne sakralne arhitekture ranog srednjeg vijeka. U unutrašnjosti se nalaze dva kasnobarokna kipa domaće izrade (anđeli lučonoše) i oltarna slika sv. Agate. Crkva sv. Agate restaurirana je i konzervirana 1993.-1995. godine.

Dodajmo ovome kako je u pripremi i malo znanstveno-povijesno istraživanje starog novigradskog groblja, koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, kako bi se valorizirao taj važan dio novigradske kulturno-povijesne baštine. (Izvor Novigrad.hr)

Marčanski vrtić produžio rok upisa u novu pedagošku godinu

Koncerti mogu početi: Hoće li ih imati pitamo porečkog pjevača GORDANA GREGUROVIĆA-GOGA