in

NOVIGRAD: Nastavak projekta gradskih vrtova u Marketima. Natječaj u tijeku

Foto Tanja Kocijančić - Potpis ugovora o zakupu iz 2023.

Tijekom prošle godine, Grad Novigrad pokrenuo je novi projekt tzv. gradskih ili urbanih vrtova, koji je građanima Novigrada, putem javnog poziva, omogućio višegodišnji najam površine u naselju Marketi za uzgoj povrća, začinskog bilja ili cvijeća za vlastite potrebe.

Budući da Grad Novigrad nema u vlasništvu poljoprivredno zemljište, za potrebe gradskih vrtova uređena je građevinska čestica u naselju Marketi, dodan je pristupni put i malo parkiralište.

Pripremljeni teren za gradske vrtove obuhvaćao je ograđeni prostor od oko 1.500 četvornih metara s 28 vrtnih parcela veličine oko 40 četvornih metara, sa zajedničkom opremom na raspolaganju svim korisnicima kako bi im se omogućilo što lakše i urednije korištenje: kućice za spremišta alata i organskog gnojiva, navodnjavanje putem rezervoara za vodu, komposteri, klupe i kante za odlaganje otpada.

Kroz dva javna poziva, od travnja do kolovoza 2023. godine, temeljem bodovne liste po Javnom pozivu, dvadeset novigradskih obitelji preuzelo je svoje vrtne parcele, i krenulo u uređenje vlastitog ekološkog vrta raznim cvijećem, ukrasnim i začinskim biljem, i povrćem.

Tijekom proteklog tjedna, Grad Novigrad nastavio je s inicijativom gradskih vrtova i raspisao novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje preostalih 8 vrtnih parcela na korištenje. Riječ je o parcelama od oko 40 m2, koje se daju u najam na pet godina u svrhu uzgoja povrća, voća ,ukrasnog ili začinskog bilja, uz cijenu zakupa od 70 Eura godišnje. Javni poziv otvoren je do 20. svibnja, a cjeloviti tekst Javnog poziva sa svim ostalim informacijama dostupan je OVDJE.

Grad Novigrad provodi projekt gradskih vrtova kako bi potaknuo lokalno stanovništvo na prirodni način uzgoja hrane za vlastite potrebe, te na zdraviji način života kroz bavljenje vrtlarenjem. Neki od benefita ovog projekta svakako su mogućnost međugeneracijskih obiteljskih projekata, koristan boravak u prirodi uz razvoj ekološke osviještenosti, te doprinos lokalnoj samoodrživosti. U praksi se često pokazalo kako projekti gradskih vrtova poboljšavaju kvalitetu života građana i nerijetko se smanjuje opterećenje kućnog proračuna, a uvodi zdrav način korištenja slobodnog vremena, objavio je Grad Novigrad.

Foto Općina Vižinada

VIŽINADA: Počela obnova Fabrike vrijedna 110 tisuća eura

Foto Policijska uprava istarska - ilustracija

Zapalio se dimnjak u Dračevcu, na intervenciji porečki vatrogasci