in

NOVIGRAD obilježio 79. obljetnicu stradanja heroine Irme Benčić, njezina oca Antona i Antuna Ružića

Foto Grad Novigrad

U petak 1. ožujka, obilježena je 79. obljetnica stradanja novigradske heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona te partizanskog druga i suborca Antuna Ružića, polaganjem vijenaca uz spomenik na mjestu stradanja u Bužiniji i uz bistu Irme Benčić u istoimenom gradskom parku koji se trenutno uređuje nakon prošlogodišnje oluje. Obilježavanje je nastavljeno prigodnom komemoracijom u novigradskom Centru za manifestacije i kulturu.

Vijenac uz spomenik u Bužiniji i bistu u gradskom parku, položile su delegacije predvođene predstavnicima Grada Novigrada, Udruge antifašista Bujštine te Društva Josip Broz Tito Novigrad.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Odavanju počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama nacifašističkog terora prisustvovali su pored ostalih Novigrađana i Novigrađanki, predstavnici Grada Novigrada: Gradonačelnik Anteo Milos, Zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin, Predsjednica Gradskog vijeća Dijana Lipovac Matić, te Pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk. Počast Irmi Benčić svojim dolaskom iskazali su i Vesna Žmak – predsjednica UA Bujštine, Rino Černac – predsjednik UA Grožnjan-Oprtalj, Mario Ljubešić – predsjednik Društva J. B. Tito Poreč, Silvana Barić – predsjednica Društva J. B. Tito Novigrad, Mojmir Stanić – potpredsjednik UA Bujštine i tajnik Društva J. B. Tito Novigrad, Edo Jerman – potpredsjednik SAB-a RH i SUA IŽ, ujedno i predsjednik UA Buzeta te uvaženi gost, Bojan Česnik – predsjednik Zveze borcev za vrednote NOB-a Općine Piran.

U ime članova antifašističkih udruga, prigodnim govorima okupljenima su se obratili Mojmir Stanić i Edo Jerman. Podsjetili su na važnost obilježavanja žrtava fašističkog terora i očuvanja antifašističke ideje, te pozvali na zajedništvo prenošenja vrijednosti antifašističkog i narodnooslobodilačkog pokreta.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Prigodnim govorom, okupljenima se obratio i gradonačelnik Milos: „Ne smijemo zaboraviti tragediju krvavog 2. svjetskog rata, niti ne smijemo zaboraviti osobe kao što je Irma ali i ostale brojne znane i neznane heroine tog vremena, žrtve koje su stradale u borbi protiv tog najvećeg zla prošloga stoljeća – nacizma i fašizma. Prisjećanjem na njihove žrtve, branimo njihova uvjerenja, branimo civilizacijske vrijednosti antifašizma kao temelj suvremenog društva koje osuđuje vojne agresije, ratne zločine, diktaturu, ksenofobiju i rasizam. Branimo tu lijepu, dragu i slatku slobodu, kako bi rekao Gundulić, vrijednost za koju je i Irma Benčić položila svoj život. Naše iznimno poštovanje i sjećanje zaslužuju svi oni koji su u povijesti hrabro ustali u obranu antifašističkih vrijednosti. U njima trebamo naći uzor i snagu da se danas u vrijeme prepuno poteškoća i izazova odupremo starim i novim oblicima fašizma u našem društvu, na bliskom istoku ili ruskom sjeveru, te da se zajedničkom snagom, znanjem i mogućnostima usmjerimo k boljem i tolerantnijem svijetu.“.

Milos je zaključio: „ Nećemo dozvoliti da se ideali i univerzalne vrijednosti antifašizma i slobode, u koje je  vjerovala Irma, zamijene govorom nasilja i netolerancijom prema drugačijem. Poručujemo svima, a posebno mladima, Irmina žrtva, kao i žrtva brojnih neznanih ljudi s ovog područja, omogućila nam je da danas slavimo svoju slobodu, uživamo u brojnim mogućnostima demokracije. Ovaj dan sjećanja naš je dan slavlja i pobjede nad zlom i tiranijom, dan kada ćemo još jednom, svi zajedno, dignuti glas i jasno reći NE fašističkoj i nacističkoj ideologiji u našoj kući, u našoj Istri, u našoj Hrvatskoj!“.

Komemoraciju su kratkim kulturno-umjetničkim programom obogatili učenici OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad te mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada, objavio je Grad Novigrad.

Festival komedije i smijeha - Publika - Foto Pučko otvoreno učilište Poreč

POREČ: Danas 6.3. počinje Zlatni zub s „Levan Beach hotelom“

Foto Istarska županija

Potpisan ugovor o dogradnji i obnovi škole u Svetvinčentu. Uskoro svi u jednoj smjeni