in

NOVIGRAD: Potpisana nova Povelja o prijateljstvu i suradnji s još jednim talijanskim gradom

Foto Grad Novigrad

U novigradskoj gradskoj lođi iz 16. stoljeća u ponedjeljak, 20. svibnja, potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje kojom se obilježio početak nove suradnje između Grada Novigrada i grada Cassina de` Pecchi iz Italije.

Program obilježavanja početka nove suradnje, započeo je simboličnom gestom, zajedničkom sadnjom stabla prijateljstva u parku Europe pored Sportske dvorane, te nastavio se svečanim potpisivanjem Povelje u Gradskoj lođi.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Novigrada Anteo Milos istaknuo je:“ Ovo je prvi korak u budućoj suradnji s gradom Cassina de` Pecchi iz Italije koja je nastala iz iskrene i jake želje da povežemo poduzetnike s oba područja. Više godina novigradski poduzetnici uspješno surađuju s talijanskim poduzetnicima koji posluju u Novigradu, pa smo potpisivanjem Povelje prijateljstva naših gradova i formalno obilježili zajedničku želju za nastavkom i jačanjem gospodarskih odnosa. Kroz međusobnu suradnju koju smo do sada ostvarili s našim prijateljskim i pobratimljenim gradovima, a posebno ću izdvojiti Sacile čiji su predstavnici danas s nama u Novigradu, možemo biti primjer kako prijateljstvo, kulturna razmjena i poslovna povezanost, mogu oplemeniti živote naših građana i zajedno napredovati u međusobnom razumijevanju i upoznavanju vrijednosti naših kultura.„

Gradonačelnica Općine Cassina de` Pecchi, gospođa Elisa Balconi izrazila je zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje te istaknula kako je ova povelja samo početak novog poglavlja u odnosima između dviju lokalnih zajednica.

Potpisivanje Povelje prijateljstva i suradnje u Novigradu pozdravilo je dvadesetak uzvanika. Pored delegacije Općine Cassina de` Pecchi i članova novigradske Gradske uprave, potpisivanje Povelje pratili su i uvaženi gosti, zamjenica župana Istarske Županije, Jessica Acquavita, te predstavnici pobratimljenog grada Sacilea Gradonačelnik Carlo Spagnol i savjetnik Alessandro Gasparotto.

Činom potpisivanja Povelje, Grad Novigrad nastavlja širiti krug prijateljstava s gradovima u Hrvatskoj i diljem Europe. Naime, Grad Novigrad-Cittanova ima već sklopljen dogovor o suradnji s prijateljskim hrvatskim i slovenskim gradovima, Ilokom, Laškom i Zrečem, i pobratimljenim gradovima La Réole u Francuskoj, te Sacile i Anguilara Veneta u Italiji. Sva ova partnerstva osnažuju mrežu prijateljstava i otvaraju nove mogućnosti za kulturnu razmjenu, gospodarsku suradnju i turističke inicijative, saznajemo u Gradu Novigradu.

novigrad potpisivanje
Foto Grad Novigrad

Foto USB Poreč

Porečki USB briljirao na Plesomaniji: Osvojio dva Grand prixa i prvo mjesto

Baby Lasagna - Foto Livio Andrijić Cropix za HRT

Baby Lasagna opet pomeo konkurenciju: Osvojio nagradu obožavatelja Eurosonga