in

Novigrad povećao naknade za novorođenčad i uveo dodatak za osobe s invaliditetom

Ilustracija - Foto esudroff za Pixabay

Gradsko vijeće Novigrada jednoglasno je usvojilo odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi. Ovim prijedlogom, uz postojeće kriterije za ostvarivanje prava, uvode se inkluzivni dodatak (nova vrsta dodatka za osobe s invaliditetom na temelju posebnog zakona) i nova povećana osnovica prihoda (1.050 eura) uz mogućnost povećanja u slučaju da indeks potrošačkih cijena RH poraste za više od 2 % u odnosu na prethodnu godinu. Također, odlukom je povećan iznos jednokratne pomoći za novorođenu djecu (novi iznos za prvorođeno dijete 500 eura  i 700 eura za svako sljedeće rođeno dijete).

Kako saznajemo u Gradu Novigradu, prije ovih novih izmjena naknada za svu novorođenu djecu iznosila je 300 eura (prvo, drugo dijete…). Izmjenama se iznos naknade mijenja i u iznosu i u kontekstu, na način da će se za prvorođeno dijete roditeljima isplatiti jednokratna pomoć u visini od  500 eura, a za svako sljedeće dijete 700 eura. Naravno, isti se uvjeti i iznosi primjenjuju i na posvojitelje.

Uvjeti koji moraju biti ispunjeni za ostvarivanje navedene naknade/pomoći ostali su isti: jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta mora imati prebivalište na području Grada Novigrada, također i dijete mora imati prebivalište u Novigradu u trenutku podnošenja zahtjeva, te da je zahtjev za ostvarivanje ovog prava podnesen u roku od 6 mjeseci od rođenja djeteta, odgovorili su na naš upit iz Grada Novigrada da pojasne ove novosti.

Foto Grad Buje - Koncert na Belvederu - ilustracija

Buje poziva večeras, 5.7., na koncert Bolerosa na Belvederu uz najljepši zalazak sunca

ekološka rasvjeta

Nova ekološka javna rasvjeta u Gulićima, Červaru i Varvarima