in

Novigrad: Uz stipendije, i ove godine 55 tisuća kuna za nagrade najboljim studentima i učenicima

Mandrač u Novigradu/Foto Falajfl.si

Gad Novigrad ove će godine putem natječaja za akademsku godinu 2019/2020. dodijeliti ukupno devet novih stipendija – pet stipendija za nadarene studente, dvije stipendije za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, te dvije stipendije za deficitarna zanimanja.

Na temelju ranijih natječaja (iz prethodnih godina) Grad daje ukupno 17 studentskih stipendija: 14 stipendija za nadarene + 3  stipendije za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Mjesečni iznos stipendije za studente iznosi 800 kuna plus 100 kuna za studiranje izvan mjesta boravka i taj se iznos nije mijenjao u odnosu na lani, kažu u Gradu.

Za stipendije za nadarene studente u proračunu je predviđeno 208.000 kuna, a za socijalne stipendije za učenike i studente  77.000 kuna. Također, u proračunu se osiguravaju i sredstva za dodjelu nekoliko dodatnih stipendija, uzimajući u obzir materijalne, socijalne, zdravstvene i druge prilike učenika/studenta i obitelji učenika odnosno studenta.

Anteo Milos

Grad dodjeljuje i  16 učeničkih stipendija, za što je natječaj već proveden, i to 11 stipendija za nadarene učenike plus 4 stipendije za učenike slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te 1 stipendija za deficitarno zanimanje medicinske sestre.

Natječajem koji  je upravo završio, kažu u Gradu, dodijelit će se još 3 stipendije za nadarene učenike i 2 za učenike slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

Iznos stipendije je 600 kuna mjesečno za učenike koji ne mijenjaju boravište, dok za učenike koji ne žive u roditeljskom domu iznosi 700 kuna (600+100). Za stipendije za nadarene učenike je  u proračunu predviđeno 94.000 kuna

Grad i nagrađuje najboljih deset studenata, a taj je iznos lani povećan sa 1.000 na 2.000 kuna, dok je ove godine već nagrađeno i 17 najboljih učenika s po 1.000 kuna, iznos koji je lani također udvostručen.

U proračunu za 2019. za novčane nagrade učenicima planirano je 25.000 kuna, a za nagrade odličnim studentima 30.000 kuna.

 „Ulaganje u znanje i obrazovanje, ulaganje je u budućnost svake zajednice! Vodeći se tom mišlju nastojimo – koliko je god to u našoj moći – pomagati našim mladim sugrađankama i sugrađanima u njihovom obrazovanju, potičući ih da na tom putu streme izvrsnosti, da budu što uspješniji. Prvenstveno to činimo programom stipendiranja naših učenika i studenata, kako onih nadarenih, na temelju rezultata i ocjena, tako i onih kojima je to potrebno iz socijalno-ekonomskih razloga. Tu su naravno i stipendije za deficitarna zanimanja, čime nastojimo postići višestruku dobrobit, kako za pojedinca koji stipendiju dobiva, tako i za širu zajednicu, kojoj je to određeno zanimanje potrebno, a nedostaje ili je deficitarno. Osim stipendijama, izvrsnost i uspješnost mladih ljudi potičemo i novčanim nagradama odlikašima, koje smo prošle godine udvostručili, uputivši time jasnu poruku koliko držimo do njihova truda, rada i kvalitetnih rezultata u procesu obrazovanja. Želimo i na taj način pokazati našim mladim sugrađanima da njihovom gradu trebaju baš takvi – vrijedni, uporni, pametni i kvalitetni mladi ljudi, koji će po završetku školovanja živjeti i raditi u svome gradu, u javnom ili privatnom sektoru, koji će jednoga dana voditi ovaj grad.’  – komentira Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada.

Inače, u netom dovršenom natječaju, stipendije za deficitarna zanimanja predviđene su za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Medicina, preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij: Matematika-nastavnički smjer, preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij: Fizika- nastavnički smjer, preddiplomski ili diplomski studij sestrinstva.

Stipendije za nadarene studente i za deficitarna zanimanja mogu ostvariti redovni studenti s prebivalištem na području Grada Novigrada, čiji je prosjek ocjena u posljednjem završenom razredu srednje škole najmanje 4,00, a za studente viših godina najmanje 3,50.

Stipendiju za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa mogu ostvariti redoviti studenti s prebivalištem na području Grada Novigrada koji udovoljavaju uvjetu da prosječni mjesečni prihod po članu studentova kućanstva, ostvaren u prethodnoj godini, ne prelazi 50 posto proračunske osnovice određene Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za godinu u kojoj se natječaj za dodjelu stipendije raspisuje.

Stipendije se dodjeljuju za preddiplomski, diplomski i integrirani sveučilišni studij, te stručni i specijalistički studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i visokim učilištima u inozemstvu, za razdoblje trajanja studijskog programa koje donosi visoko učilište koje student pohađa.

U tijeku akademske godine stipendija se isplaćuje deset mjeseci, i to od 1. listopada tekuće godine, do 31. srpnja slijedeće kalendarske godine.

Izvor: portal Gradonačelnik.hr

Dani gudača u Umjetničkoj školi Poreč počinju 26. studenog

POREČ: Podijeljeni certifikati polaznicama Poduzetničke akademije za žene