in

NOVIGRAD: Velika akcija prikupljanja tekstila – građani pomažu Zadruzi HUMANA NOVA ISTRA i socijalno isključenim osobama

Želite se riješiti tekstila, tekstilne odjeće i obuće koju zbog pohabanosti više nije moguće nositi, donirati ili pokloniti, ali ne želite da završi u miješanom komunalnom otpadu? Spremate se za veliko jesensko pospremanje ormara? Želite reciklirati, ali i napraviti dobro djelo?

U utorak, 19. studenog, u Novigradu Udruga Zelena Istra u suradnji s komunalnim poduzećem 6. maj, Gradom Novigradom i Zadrugom Humana Nova Istra organizira veliku akciju prikupljanja rabljenoga tekstila, odjeće i obuće.

Akcija će se održati 15 do 18.30 sati u holu sportske dvorane u Novigradu. Pored dvorane se nalazi veliki parking gdje građani mogu doći autom i donijeti tekstil.

Tekstil koji se prikupi neće završiti u smeću. Štoviše, nakon obrade, postat će ponovno upotrebljiv, redizajniran ili pretvoren u potpuno nov proizvod! Doniranjem rabljenoga tekstila za Humana Novu aktivno i izravno građani doprinose izgradnji tolerancije i pomažu socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemno tržište.

Što će Humana nova učiniti s tekstilom koji će u Novigradu prikupiti?

Sakupljena rabljena odjeća sortirat će se u proizvodnom pogonu zadruge po raznim kategorijama:

– čista i cjelovita odjeća proslijedit će se na daljnju prodaju po pristupačnim cijenama u dućane u Čakovcu, Zagrebu i Labinu
– čista i djelomično cjelovita odjeća proslijediti će se u šivaonicu na doradu, zatim u njihove dućane
– čista i necjelovita odjeća upotrijebiti će se u proizvodnji novih proizvoda – patchwork pokrivači, torbice, odjeća itd., koju potom možete kupiti u dućanima u Čakovcu, Zagrebu i Labinu
– istrošena i zamrljana odjeća reciklirat će se u industrijske krpe za brisanje. Gumbi, zatvarači i slično bit će skinuti i ponovno upotrijebljeni
– neupotrebljiv tekstil i otpad proslijedit će se tvrtkama za reciklažu.

Akcija se provodi u sklopu projekta Izdvoji s(v)e. Fai la differenza. Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj.

Projekt je financirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sudar tri automobila u Tinjanu – dvije osobe ozlijeđene

U IZBORNOJ GODINI: Vlada povećava rodiljne naknade za drugih šest mjeseci, evo koliko bi trebale iznositi