in

NOVIGRAD: Vijenci i svijeće u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na središnjem križu novigradskog groblja delegacija predvođena gradonačelnikom Novigrada Anteom Milosom, uz nazočnost zamjenice gradonačelnika Sonje Šikanić, predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Torbice, predstavnika gradskih podružnica političkih stranaka, gradskih vijećnica i vijećnika, te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata – HVIDRA-e Umag, UHBDR 154. i URV 9. Gardijske brigade-Vukovi, položila je vijence i zapalila svijeće te odala počast minutom šutnje hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku.

Podsjetivši ukratko na zbivanja u okviru vojno-redarstvene akcije Oluja, čija se obljetnica obilježava 5. kolovoza, a kojom su oslobođeni Knin i drugi hrvatski gradovi, te najveći dio tada okupiranog teritorija, novigradski gradonačelnik Anteo Milos ovom je prigodom poručio:

„I mi smo danas ovdje prije svega kako bi obilježili i proslavili taj veliki uspjeh, ali i slobodu i slobodno, demokratsko društvo za koje su se naši branitelji izborili u Domovinskom ratu. Danas smo tu i da se poklonimo i zahvalimo svima koji su svju žrtvu dali u uvjerenju da će sutra živjeti bolje. Prije svega za mir, za slobodu, demokraciju, vladavinu prava, ravnopravnost, ali i bolji društveni standard njihove djece, njihovih obitelji i svih građana Republike Hrvatske. Danas smo tu i da zahvalimo onima među vama i svim vašim suborcima, koji su – kada je to trebalo – otišli iz Istre braniti i obraniti bolju budućnost ove države. Naša je zadaća da odamo dužnu počast žrtvama rata, da se prisjetimo patnji i stradanja kako se takve strahote ne bi ponovile budućim naraštajima. Naša je zadaća prenositi budućim pokoljenjima istinu o ispravnim postupcima naših branitelja, koji su svojom žrtvom, hrabrošću i odlučnošću omogućili da nam Oluja ostane zapisana kao legitimna vojna akcija za oslobođenje Hrvatske“, istaknuo je gradonačelnik Milos, te zaključio kako je današnjim zajedničkim okupljanjem potvrđena dobra suradnja svih braniteljskih udruga na našem području i Grada Novigrada.

Okupljenima se obratio i Mato Magdić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. Brigade, koja okuplja hrvatske branitelje s područja Novigrada, Buja i Umaga, priopćeno je nadalje iz Grada Novigrada.

„Na ovome mjestu, pod ovim svetim križem, odajemo počast i zahvalu poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama koje su svoje živote utkale u stvaranje, obranu i oslobađanje domovine Hrvatske. Istovremeno tugujemo za svima njima, ali se radosno sjećamo tih dana ponosa i slave, te grandiozne zajedničke pobjede naše vojske, hrvatske policije i svih domoljubnih građana. Slavna vojno-redarstvena akcija Oluja bila je osloboditeljska, veličanstvena, humana, vojnički besprijekorno planirana i izvedena, čista, pobjedonosna i časna vojna operacija. Ona je simbol vojničkog uspjeha, junaštva i kruna svih pobjeda u novijoj hrvatskoj povijesti“, istaknuo je među ostalim Magdić, dodajući:

„Hrvatska država i narod zahvaljuju svim hrvatskim braniteljima i onima kojima je invalidnost opako promijenila normalan tijek života, svakom sudioniku Oluje, od kojih su mnogi danas ovdje. U našoj lokalnoj zajednici cijeni se doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju, obrani i oslobađanju Domovine. Kao pojedinci uživamo ugled i poštovanje, a za svako smisleno i organizirano djelovanje kroz udruge, od lokalne zajednice imamo podršku i potporu, na čemu i ovom putem zahvaljujemo.“                   

VIŽINADA biciklisti

U VIŽINADI NE FALI GOSTIJU: U prvih sedam mjeseci ostvareno čak 24 posto više noćenja

NA RUŠNJAKU PRIJE 76 GODINA KRENULO SE U RAT – Stjepan Mesić: “Bombardiraju nas lažima kroz medije i obrazovni sustav”