in

U VIŽINADI NE FALI GOSTIJU: U prvih sedam mjeseci ostvareno čak 24 posto više noćenja

Ilustracija - Foto TZ Vižinada

Poreština se ni ove godine, kada su u ostatku zemlje rezultati lošiji, ne mora bojati. Posebno dobro ide malim sredinama u zaleđu Poreča, gdje ima mahom puno kuća za odmor i koje su svake godine sve privlačnije turistima, posebice onima dubljeg džepa. Pa je tako i Vižinada od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine zabilježila ukupno 3.520 dolazaka i 26.604 noćenja, odnosno u odnosu na prošlu godinu to je 23 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja, saznajemo u tamošnjoj Turističkoj zajednici.

Udio stranih gostiju je 95 posto u ukupnim noćenjima, a domaći čine 5 posto. Gledajući po emitivnim tržištima najveći udio noćenja na području Vižinade u tom razdoblju ostvarili su gosti iz Njemačke (49% – 24% više noćenja nego prethodne godine), potom Austrije (8% – 50% više noćenja), Hrvatske (5% – 64% više noćenja), Nizozemske (5% – 24% više noćenja) i Belgije (4% – 6% manje noćenja nego prethodne godine).

Prosječno vrijeme boravka iznosi nešto više od 7 dana, točnije 7,5 dana.

Na dan 31. srpnja na području TZ-a Vižinada zabilježeno je ukupno 815 kreveta i 9 pomoćnih kreveta u ukupno 146 objekata sa 171 smještajnih jedinica, što ukazuje na porast broja objekata za 6 posto u odnosu na lani i porast od 8 posto smještajnih jedinica.

Od 171 smještajnih jedinica na području Vižinade 99 ih je u obiteljskim kućama, 26 u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a 46 odnosi se na nekomercijalni smještaj.

-Iz godine u godinu TZ bilježi  porast turističkih dolazaka i noćenja, ali i porast smještajnih kapaciteta te se sve više profilira kao poželjna turistička destinacija. Trenutno se izrađuje i strategija razvoja turizma kojom će se definirati ciljevi i mjere u svrhu postizanja još boljih rezultata, ali i povećanja ekonomskih koristi za ukupnu lokalnu zajednicu, poručili su iz Vižinade.

NEDJELJA, 4. KOLOVOZA: Fešta od angurije u Rošinima

NOVIGRAD: Vijenci i svijeće u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja