in

OBAVLJENO MJERENJE: U Istri na 6 plaža kakvoća mora baš nije najbolja

Foto Tanja Kocijančić

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je sedmo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u periodu od 9. kolovoza do 17. kolovoza 2022. godine. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23 ºC do 27,2 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 22 ºC do 30,2 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 211 mjernih točaka odnosno u 97,2 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 5 mjernih točaka (Punta Corrente, Rovinj, Hotel Eden – ispod hotela; Premantura, Medulin, AC Stupice – Rt Munat; Červar, Tar-Vabriga, Červar – Puntica Larun; Fažana, Fažana, Fažana – Sjever; Ližnjan, Ližnjan, Salbunić) odnosno u 2,3% uzoraka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točci (Umag, Umag, Moela) odnosno u 0,5% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te su dostupni putem sljedeće poveznice https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca

Izvor Istarska županija

Veli Jože - Foto Teatar Naranča

POREČ: Stiže “Veli Jože” – predstava za male i velike u sklopu Street Art Festivala

Foto Grad Poreč

POREČ: Finale Street Arta uz „Veli Jože“, performanse i Zvonimir Šestak Groove Assembly