in

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije utapanja – Ovo su aktivnosti Crvenog križa Bujštine

Kroz preventivni program radionica „Kodovi sigurnosti na vodi“ Crveni križ Bujštine proveo 33 radionice za 425 učenika

U 2023. godini Crveni križ Bujštine odradio je pripremu pred kupališnu sezonu u okviru provedbe radionica „Kodova sigurnosti na vodi“ u smislu prevencije utapanja i upoznavanjem sa pravilima ponašanja na moru koje su se provodile u svibnju i lipnju. Radionice su proveli volonteri Crvenog križa Bujštine Tea Šmitran za sve 3.  i  4. razrede osnovnih škola na hrvatskom jeziku  dok je Mate Mekiš proveo radionice u svim školama na  talijanskom jeziku. U ovoj godini radionicu je odslušalo 425 učenika kroz 33 radionice. Program je proveden u koordinaciji sa županijskim koordinatorom spasilačke službe Istarske županije.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba. Većina tih smrti može se spriječiti putem dokazano jednostavnih rješenja kao što su postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom i brigom za djecu, podučavanje plivanja, kodova sigurnosti na vodi i vještina spašavanja te osposobljavanje i zapošljavanje spasioca na kupalištima.

Utapanje nema jedan uzrok, kao niti samo jedno rješenje, ali može se spriječiti. Upravo zato Svjetska zdravstvena organizacija traži od zemalja i partnera da se angažiraju u globalnoj akciji prevencije utapanja.

„Glavna je poruka ove godine – Učini jednu stvar! To znači da svatko od nas – i mi kao pojedinci, ali i zajednice – može učiniti nešto kako bi spriječio utapanje. Možete, primjerice, naučiti plivati ili se pobrinuti da vaši voljeni znaju plivati. Savjet možda djeluje smiješno, ali u Hrvatskoj koja je mediteranska zemlja, puno djece ne zna plivati – na istoku zemlje njih čak 60 posto“ podaci su to  Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa. Važno je razvijati nove politike i strategije te neprestano ulagati u prevenciju utapanja: „Iznimno je važno da se vlade zemalja, kao i sve organizacije i tvrtke, uključe u rješavanje ovoga problema jer to nije nešto što se događa drugima, to se može dogoditi svakome.

Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.

Ilustracija MUP

VAŽNA OBAVIJEST IZ MUP-a: Od danas velika novost oko izdavanja osobnih iskaznica

valovi foto istramet

Nevrijeme pred vratima: U utorak moguće grmljavinske oluje, narančasti alarm u 5 regija