in

Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

U povodu Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima, koji se  obilježava 18. listopada, djelatnik Policijske uprave Poreč Miler Terzić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vesna Janko Finderle danas su na Gradskoj tržnici Poreč anketirali građanstvo u vezi ove teme i dijelili informativni materijal.

Ove godine nastala je i hvalevrijedna suradnja sa srednjim školama te su se akciji pridružili i srednjoškolci iz SŠ Mate Balote i Turističko ugostiteljske škole Antuna Štifanića. Namjera anketiranja bila je da se kroz postavljena pitanja informira građanstvo o trgovanju ljudima te dobije saznanje koliko su naši građani upućeni i informirani o tome.

Mladi naraštaji u listopadu prisustvuju  predavanjima na temu prevencije trgovanja ljudima i to u srednjim školama, koje drže djelatnici MUP-a i Crvenog križa. Cilj predavanja je informirati učenike s problematikom trgovanja ljudima i upoznati ih s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili, osobito iz razloga što krajem  školske godine odlaze na maturalni izlet, kreću sa zaposlenjem te upisuju fakultete i sele se u veće gradove.

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima.

Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja. Razlozi trgovanja ljudima su: prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Valamar ugostio više od 70 studenata iz Švicarske

ISAP Tinjan 2018

Vikend odlične zabave – Bebek, Grašo i Pavat nastupaju na sajmu od pršuti u Tinjanu