in

Obilježena 78. godišnjica bitke kod Kućibrega

Foto Istarska županija

Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je danas komemorativnom skupu kojim je obilježena 78. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”.

kučibreg 2022 buje komemoracija
Foto Istarska županija

Nakon polaganja vijenaca, župan Miletić obratio se prisutnima naglasivši, između ostalog, da bitka kod Kućibrega predstavlja trajno opredjeljenje Hrvata, Slovenaca i Talijana za vrijednosti koje su se na ovome području branile i za koje su mnogi dali svoje živote.

„Borcima koji su tada hrabro i puno jačem neprijatelju pružili otpor, odajemo dužnu i zasluženu počast. Narodnooslobodilačka borba velikom požrtvovnošću i hrabrošću naših boraca pobijedila je sile zla. I današnja obljetnica je prilika da iznova podsjetimo da nam mir koji danas imamo nije poklonjen te da se za njega moralo izboriti oružjem. I ne samo mir, već i slobode i prava koje danas same po sebi podrazumijevamo – nisu nam  poklonjene. Zato nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa, poručio je istarski župan dodajući:

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

„I zato posebno boli kad iznova vidimo što se događa na europskom tlu i pritom naravno mislim da rat u Ukrajini. Ratni sukobi ostavljaju trajne posljedice, uzrokuju ljudsku patnju, a rane nikad ne zacijele u potpunosti. I kad vidimo da je mir krhak, moramo još snažnije zagovarati zajedništvo, prijateljstvo i suradnju. Meni ako županu je posebno važno da očuvamo stabilnost, dostignute standarde, ali i da, neumorno, nastavimo dalje raditi i stvarati još bolje uvjete života za svakog našeg građanina“.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Izole Danilo Markočič, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.

Izvor Istarska županijaKabinet župana

Ilustracija - Foto Istarski boćarski savez

Poreč domaćin završnog turnira europskog Kupa prvaka u boćanju

Ivan Diklić, Matija Lisec i Edi Pašić - foto IStra Terra Magica

Članovi Running Foxa Lisec, Diklić i Pašić „rasturili“ u Medulinu na Istarskoj zimskoj ligi u trčanju