in

Obitelj RADIN iz Zoričići kod Višnjana treba pomoć – Požar progutao sve što su godinama stvarali… Šteta je GOLEMA

Četveročlana obitelj Radin iz mjesta Zoričići kod Višnjana ovog je tjedna u požaru pretrpjela ogromnu štetu – zapalilo im se skladište gdje su bili poljoprivredni proizvodi i vrijedna oprema. Šteta je veća od 700 tisuća kuna. Gracijano i Mirjana ostali su bez svega za što su se borili godinama. Sav alat i mašinerija koju su imali nestali su u dimu. Izgorjelo je sve što se našlo u spremištu zbog jednog neispravnog ventilatora na frižideru.

Žive samo od poljoprivrede. Ljudi s Poreštine sigurno će ih prepoznati – Imaju OPG, odnosno PTO pod nazivom Klementina. Svoje proizvode prodaju na štandu u Žbandaju, preko puta groblja. Potrebna im je pomoć dobrih ljudi, jer sami neće moći, pogotovo zato što imaju dvoje male djece. U pomoć je priskočila udruga Istra pomaže.

-Upoznali nakon poziva upomoć od njihovog dugogodišnjeg prijatelja. U ovakvim situacijama prijatelji uistinu puno znače, a Silvano Bartolić najbolji je primjer toga. Gracijano i Mirjana ostali su bez svega. Šteta je golema. Grube procjene dosežu preko 100.000 eura. Udruga sigurno neće moći nadomjestiti sve, ali dat ćemo sve od sebe da pomognemo u najvećoj mogućoj mjeri, poručuju iz ove udruge čije akcije za pomoć potrebitima redovito pratimo.

Ono što su odmah iz udruge mogli napraviti bilo je angažirati statičara koji im se već nudio za suradnju. Tako će Edo Vretenar pregledati ploču na garaži koja je oštećena požarom. Nakon njegovog mišljenja na teren izlazi bez pretjerivanja građevinar velikog srca Lisjen Pucar-Lile.

-Čim dobijemo ponudu izlazimo u javnost, poručuju iz ove udruge i najavljuju da će pokrenuti službeno akciju s računom na koji će se moći uplaćivati donacije. Ali još čekaju sve dozvole.

U nastavku donosimo popis predmeta stradalih u požaru:

Pumpa za mošt
Pumpa za filtriranje vina i rakija
Muljača za grožđe – rosfraj
Motorna pila 2 komada
Trimer 3 komada
Škare baterijske za rezanje maslina
Brusilice 4 komada
Aparat za varenje 2 komada
Ubodna pila
Blanjalica
Gedori 3 kom
Bicikle nove 2 komada
Topionik saća
Košnice komplet 60 komada
Bušilice 3 komada
Štemalica Makita
Mašina baterijska za špricanje 3 komada
Rashladne vitrine 3 komada
Alat za pčelarstvo
Kompresori 3 komada
Paleta boca od 0,50l i 1l
Pola palete boca za ulje od 0,25l i 0,5l
Rosfrajne bačve za vino i rakiju više komada
Limeni ormari 2 komada
Razni alati i ključevi
Kariole 2 komada
Novi viljuškar paletar

Trenutno se prikuplja alat i stvari koje se mogu donirati. Novac se zasad ne prikuplja, dok se ne otvori službeni račun i dok se stignu ponude za ploču i građevinske radove.

-Pomozite im da se osove na noge. Ne traže milostinju već novu priliku da krenu stvarati ispočetka. Pomognimo im obnoviti prvo spremište, a onda ga napuniti alatom i strojevima, poručuju iz udruge Istra pomaže.

Požar u Zoričićima uništio vrijednu imovinu obitelji Radin

Pitali smo istarsku policiju što je utvrdila nakon očevida.

“Dana 15. lipnja oko 17.20 sati u mjestu Zoričići kraj Višnjana izbio je požar u garaži koja se nalazi uz obiteljsku kuću. Vatra se proširila i na kuću. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar izbio na termo prekidaču.
Liječnička pomoć pružena je 50-godišnjaku, za kojeg je utvrđeno kako je lakše ozlijeđen.
Materijalna šteta koja je nastala vlasnicima procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna”, rekla nam je glasnogovornica PU istarske Suzana Sokač.

Velike gužve na cestama i graničnim prijelazima, kolone i nesreće prema moru

FUNTANA dobila ljuljačku – photopoint s pogledom na najljepši zalazak sunca